Els drets fonamentals en l’ús i abús de les xarxes socials a Itàlia: aspectes penals. Part 2

Main Article Content

Lorenzo Picotti

Aquesta anàlisi dels comportaments il·lícits en l’ús i l’abús de les xarxes socials se centra, en primer lloc, en els delictes que aquestes conductes poden configurar (epígrafs 3 a 6) –alguns dels quals són s’han introduït recentment, com el ciberassetjament a menors (child grooming)–, en els quals els usuaris de les xarxes poden ser tant autors com víctimes de les violacions dels drets fonamentals que aquestes conductes afecten (epígraf 2). En segon lloc, es tracta de la qüestió de la possible responsabilitat penal dels gestors de les xarxes socials –que es poden reconduir a la categoria general dels proveïdors de serveis d’internet– que assumeixen un paper cada vegada més incisiu i protagonista en l’evolució del sistema i, per tant, també en les estratègies de prevenció i control de les activitats il·lícites a la xarxa (epígraf 7). Els principals aspectes crítics sorgits d’aquesta investigació suggereixen algunes indicacions inicials per a adequar el dret penal que regula aquesta matèria a les necessitats que presenta.

Paraules clau
delictes informàtics, xarxes socials, responsabilitat penal de gestors de xarxes socials, ciberassetjament a menors (child grooming), delictes contra la privadesa, delictes contra els drets d’autor

Article Details

Com citar
Picotti, Lorenzo. “Els drets fonamentals en l’ús i abús de les xarxes socials a Itàlia: aspectes penals. Part 2”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 17, pp. 63-76, doi:10.7238/idp.v0i17.2287.
Biografia de l'autor/a

Lorenzo Picotti, Università degli Studi di Verona

Catedràtic de Dret penal i de Dreta penal de la informàtica