Els drets fonamentals en l’ús i abús de les xarxes socials a Itàlia: aspectes penals. Part 2
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquesta anàlisi dels comportaments il·lícits en l’ús i l’abús de les xarxes socials se centra, en primer lloc, en els delictes que aquestes conductes poden configurar (epígrafs 3 a 6) –alguns dels quals són s’han introduït recentment, com el ciberassetjament a menors (child grooming)–, en els quals els usuaris de les xarxes poden ser tant autors com víctimes de les violacions dels drets fonamentals que aquestes conductes afecten (epígraf 2). En segon lloc, es tracta de la qüestió de la possible responsabilitat penal dels gestors de les xarxes socials –que es poden reconduir a la categoria general dels proveïdors de serveis d’internet– que assumeixen un paper cada vegada més incisiu i protagonista en l’evolució del sistema i, per tant, també en les estratègies de prevenció i control de les activitats il·lícites a la xarxa (epígraf 7). Els principals aspectes crítics sorgits d’aquesta investigació suggereixen algunes indicacions inicials per a adequar el dret penal que regula aquesta matèria a les necessitats que presenta.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Lorenzo Picotti, Università degli Studi di Verona
Catedràtic de Dret penal i de Dreta penal de la informàticaArticles més llegits del mateix autor/a
- Lorenzo Picotti, Els drets fonamentals en l’ús i abús de les xarxes socials a Itàlia: aspectes penals. Part 1 , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 16 (2013)