La modernització i la transformació digital de l’Administració de justícia: el paper del consell general del poder judicial
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Fa aproximadament una dècada que es va iniciar una ambiciosa reforma de l’Administració de justícia que afectava tots els seus àmbits: estructural, funcional, personal i tecnològic. Amb aquest fi, es va escometre la promulgació de les normes reguladores de la nova oficina judicial (NOJ), es van aprovar les reformes legals necessàries per adaptar les diferents funcions i competències del personal al servei de l’Administració de justícia, es va promulgar la Llei 18/2011, de 5 de juliol, reguladora de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l’Administració de justícia (LUTICAJ) i, finalment, s’han impulsat importants reformes de les normes processals amb la finalitat d’adaptar-les a un nou paradigma: la Justícia electrònica o e-Justícia, perquè sigui més moderna, eficient, eficaç i capaç de donar respostes als requeriments que la societat demana d’aquest servei públic en el segle xxi. No obstant això, el resultat no ha estat, en molts aspectes, el que s’esperava d’una reforma tan rellevant. Aquest article analitza les accions del CGPJ, els indubtables assoliments aconseguits, però també els problemes pendents de resoldre i que impedeixen, en definitiva, la culminació d’aquest procés de modernització.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-SenseObraDerivada 3.0.
(c) IDP: revista d'Internet, dret i política, 2020
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Juan Ignacio Cerdá Meseguer, Universidad de Murcia
Llicenciat en Dret. Doctor per la Universitat de Múrcia amb la tesi «El expediente judicial electrónico». Ha participat com a ponent i comunicant en diversos congressos nacionals i internacionals. Autor d’una monografia i diverses publicacions en obres col·lectives i revistes especialitzades. Les seves línies de recerca s’han centrat principalment en les implicacions jurídiques de l’ús dels mitjans electrònics a l’Admnistració de justícia i en el marc normatiu de la protecció de les dades de caràcter personal. Advocat en exercici amb despatx propi durant 27 anys, activitat professional que compagina amb la docència universitària. Actualment és professor del Departament de Dret Administratiu i investigador en iDerTec a temps complet, participant en diversos projectes de recerca sobre aquests temes.