exercici de retre comptes mitjançant portals de dades obertes a les comunitats autònomes espanyoles

Main Article Content

Jesús García-García
Ricardo Curto-Rodríguez

Aquest article estudia el model de comunicació per a retre comptes mitjançant portals de dades obertes als governs regionals espanyols. Sobre la base de les teories de l’agència, neoinstitucional i legitimitat, proposem dos patrons de comportament que anomenem «transparència sincera» i «transparència aparent». Tot i que els conjunts de dades disponibles augmenten significativament en el període en estudi, els resultats relatius a transparència i a retre comptes són pobres. Conforme a l’anàlisi de comportament, quatre comunitats desenvoluparien clarament polítiques de transparència sincera, mentre que unes altres set tindrien un comportament manifest de transparència aparent en els seus portals de dades obertes.

Paraules clau:

dades obertes, transparència, retre comptes, governs regionals, Espanya

Article Details

Com citar
García-García, Jesús; and Curto-Rodríguez, Ricardo. “Exercici de retre comptes mitjançant portals de dades obertes a les comunitats autònomes espanyoles”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 29, doi:10.7238/idp.v0i29.3182.
Biografies de l'autor/a

Jesús García-García, Universidad de Oviedo, ES

Departament de Comptabilitat de la Universitat d’Oviedo.

Doctor en Sistemes d’informació comptable per la Universitat d’Oviedo i màster en Auditoria de comptes per la Universitat Pontifícia de Salamanca. És professor al Departament de Comptabilitat de la Universitat d’Oviedo, i les seves principals línies de recerca se centren en els efectes de la tecnologia digital per a la transparència i per a retre comptes dels governs, i en l’avaluació del desenvolupament de programari lliure com a activitat socialment responsable.

Ricardo Curto-Rodríguez, Universidad de Oviedo, ES

Departament d’Administració d’empreses de la Universitat d’Oviedo

Doctor en Economia i Empresa, llicenciat en Administració i direcció d’empreses, i diplomat en Ciències Empresarials per la Universitat d’Oviedo. És professor associat del Departament d’Administració d’empreses de la Universitat d’Oviedo i professor d’Economia al Colegio École. També és autor de publicacions i de comunicacions en congressos sobre transparència, retiment de comptes i dades obertes de les administracions públiques en l’àmbit professional.