auge del blockchain i les seves possibilitats reals d’aplicació en els registres de les Administracions públiques
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La tecnologia blockchain (distributed ledger technology, DLT) dota els objectes d’una identitat digital permanent en el temps al marge de la seva naturalesa, i ha irromput amb força en diversos camps junt amb les criptomonedes. Més enllà de l’auge en l’àmbit financer, la seva aplicació en l’Administració pública es preveu àmplia i rupturista, especialment en el registre de diversos tipus d’actius, i la Unió Europea es configura com un dels seus impulsors principals. No obstant això, aquesta tecnologia està encara en un estat embrionari i la literatura actual tendeix a exaltar-ne els possibles beneficis sense analitzar-ne de manera sistemàtica la implementació o limitacions. Així mateix, costa trobar exemples de projectes consolidats en l’àmbit governamental, sobretot a causa de la reforma normativa que n’ha de precedir l’adopció plena. Aquest article aborda aquesta deficiència i recull un compendi de casos reals de registres d’identitats i de la propietat sobre tecnologia blockchain, de tall europeu i internacional (en països com Estònia, Suècia o Estats Units). A partir d’aquesta anàlisi, i aplicant una doble classificació funcional i tècnica, n’examina els diferents esquemes de funcionament i n’extreu les principals implicacions i reptes en el marc legal vigent. Recorre a una perspectiva tecnicojurídica i presta atenció especial a aspectes com els contractes intel·ligents (smart contracts).
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 3.0.
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Marina Vega Maza, Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), ES
Marina Vega és enginyera de telecomunicacions (2007), diplomada en Estudis Avançats en el doctorat de Ciències i Tecnologies de la Informació (2009) per la Universitat de Valladolid, i màster en Direcció pública, polítiques públiques i tributació, especialitat en Direcció pública, per la UNED (2016). Forma part del Cos Superior de Sistemes i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de l’Administració General de l’Estat des de l’any 2011, on va obtenir el número 1 de la seva promoció, i en l’actualitat exerceix l’activitat professional com a cap d’àrea d’Administració Electrònica en el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital. Col·labora com a docent amb institucions com l’Institut Nacional d’Administració Pública des de l’any 2014 i està elaborant la tesi doctoral en l’àmbit de les noves tecnologies aplicades a l’Administració pública a la UNED.