Treball en plataformes: innovacions jurídiques per a uns desafiaments creixents
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’aparició de les plataformes d’intercanvi de béns i serveis ha comportat un desafiament per al dret de l’economia i, dins d’aquest en particular, per al dret del treball. Ha posat en evidència que algunes de les bases sobre les quals s’ha construït la regulació de les prestacions de serveis han deixat de ser vàlides, com la separació radical de règims entre treball assalariat i treball autònom, o l’escàs nivell de protecció atribuït a aquest. A més, les plataformes poden col·locar les persones en una situació de precarietat i dependència de molts subjectes fins a nivells d’«hiperdependència» alhora que redueixen la capacitat regulatòria i de control de l’Estat sobre el mercat de serveis. Enfront d’això, fan falta enfocaments innovadors, que no desenvolupin algunes figures contractuals específiques i prou (les quals sí que poden ser útils), sinó que vagin més enllà. En aquest treball es proposen dues línies d’actuació: d’una banda, pensar en termes de mercats de serveis professionals més que de mercat de treball tradicional i, de l’altra, desenvolupar la dimensió col·lectiva en l’actuació d’aquests treballadors. Finalment, es proposen algunes mesures perquè l’Estat recuperi les funcions en aquest mercat particular.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 3.0.
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.