Epònims mèdics osonencs: a propòsit d'un bàlsam, una síndrome i algunes plantes

Main Article Content

Elena Guardiola Pereira
Josep Eladi Baños i Díez
Entre els llenguatges tècnics i científics, la terminologia mèdica és una de les que disposa d’un nombre més elevat d’epònims. Els darrers anys hem estudiat els epònims mèdics originats per diferents metges o científics catalans, així com els que s’han originat en el nom d’institucions, de ciutats o del propi país. La contribució eponímica dels metges catalans no s’ha limitat només a la medicina i hi ha noms geogràfics, d’insectes i de plantes que hi tenen el seu origen.
Alguns d’aquests epònims provenen de persones nascudes a la comarca d’Osona. En aquest treball presentem els epònims osonencs que hem localitzat, n’expliquem la seva història i fem un esbós biogràfic de les persones que n’han estat l’origen. Són: el gènere Miconia i l’Auricula ursi myconi (Francesc Micó), el bàlsam de Malats (Segimon Malats i Codina), l’espècie Sempervivum masferreri (Ramon Masferrer i Arquimbau) i la síndrome de Bayés (Antoni Bayés de Luna).

Paraules clau:

Eponímia mèdica, Catalunya, Osona, Vic, Santa Eugènia de Berga, Francesc Micó, Segimon Malats i Codina, Ramon Masferrer i Arquimbau, Antoni Bayés de Luna

Article Details

Com citar
Guardiola Pereira, Elena; and Baños i Díez, Josep Eladi. “Epònims mèdics osonencs: a propòsit d’un bàlsam, una síndrome i algunes plantes”. Gimbernat: Revista d’Història de la Medicina i de les Ciències de la Salut, vol.VOL 69, pp. 89-109, https://raco.cat/index.php/Gimbernat/article/view/340710.

Articles més llegits del mateix autor/a