Competències professionals en Educació per a la Sostenibilitat: un estudi exploratori de la visió de futurs mestres

Main Article Content

Gisela Cebrián Bernat
Mercè Junyent Pubill
La recerca que es presenta en aquest article es basa en un estudi exploratori sobre la visió d'un grup de futurs mestres d'educació primària en relació a l'Educació per a la Sostenibilitat des d'un punt de vista competencial. En primer lloc es redefineix un marc conceptual de competències professionals dels mestres en Educació per a la Sostenibilitat, basat en l'especificació del concepte de competència, el paper com a formadors, les competències generals i el desenvolupament professional en Educació per a la Sostenibilitat. Aquest marc competencial al seu torn orienta l'exploració de la visió sobre competències professionals dels futurs mestres, que constitueix el segon objectiu d'aquesta investigació. L'instrument utilitzat és un qüestionari al qual han respost un grup de 32 alumnes de 3r de Magisteri de la diplomatura d'Educació Primària, l'anàlisi del qual ha estat bàsicament qualitativa. Alguns dels resultats indiquen que els futurs/es docents, participants en l'estudi, emfatitzen la clarificació de valors, la capacitat de prendre decisions, participar i actuar per al canvi, però per contra no consideren visionar escenaris de futur, el pensament crític, el diàleg entre disciplines i la gestió de les emocions i preocupacions, competències professionals essencials en l'Educació per a la Sostenibilitat. Es considera que els resultats obtinguts poden orientar el disseny d'estratègies didàctiques i eines d'avaluació per a la millora de la formació inicial del professorat en l'àmbit de les competències professionals en Educació per a la Sostenibilitat.
Paraules clau
Educació per a la Sostenibilitat, competències professionals, formació inicial del professorat, educació superior, desenvolupament professional

Article Details

Com citar
Cebrián Bernat, Gisela; and Junyent Pubill, Mercè. “Competències professionals en Educació per a la Sostenibilitat: un estudi exploratori de la visió de futurs mestres”. Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas, vol.VOL 32, no. 1, pp. 29-49, https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/287507.
Biografies de l'autor/a

Gisela Cebrián Bernat, University of Southampton

Gisela Cebrián Bernat es licenciada en Ciencias Ambientales por la Universitat de Girona y estudió el Máster Oficial de iniciación a la Investigación en Didáctica de la Matemática y de las Ciencias Experimentales en la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualmente es estudiante de doctorado en la Southampton Education School (UK). Su investigación se basa en la integración de la Educación para la Sostenibilidad en el curriculum de la Universidad de Southampton. Es miembro de la Red de Investigación en Educación para la Sostenibilidad (EDUSOST) y del Grupo de Investigación Còmplex de la Universitat Autònoma de Barcelona. Sus principales líneas de investigación abarcan la Educación para la Sostenibilidad, el aprendizaje organizacional y las metodologías de enseñanza-aprendizaje innovadoras en el contexto de la Educación Superior.

Mercè Junyent Pubill, Universitat Autònoma de Barcelona

Mercè Junyent y Pubill, licenciada en Biología y Doctora en Pedagogía. Profesora en el Departamento de Didáctica de la Matemática y las Ciencias Experimentales de la Universitat Autònoma de Barcelona e investigadora en el Grupo de Investigación Còmplex. Coordinadora del programa de Doctorado Interuniversitario en Educación Ambiental en la UAB. Líneas de investigación: (i) educación ambiental para la sostenibilidad en la formación inicial del profesorado, (ii) ambientalización curricular en la enseñanza obligatoria y en la educación superior, (iii) competencias profesionales en educación para la sostenibilidad. Participa en diversas redes nacionales e internacionales relacionadas con la educación para la sostenibilidad, entre ellas la Red de Investigación en Educación para la Sostenibilidad (EDUSOST) y la UNESCO International Network Reorienting Teacher Education to Address Sustainability.