Com diferenciar els conceptes de substància elemental i element químic? El relat històric i l’experimentació
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Josep Duran
Universitat de Girona
Fina Guitart
Universitat de Barcelona
El significat atribuït als conceptes de substància, element i àtom al llarg de la història ha estat clau en el procés de modelització de la composició de la matèria i les seves transformacions. L’article proposa l’ús del relat històric i la realització d’experiments senzills generadors de preguntes i d’evidències en una seqüencia-progressió per construir coneixement a partir d’una situació d’aprenentatge en el context de la sostenibilitat, per apoderar l’alumnat en la presa de decisions i l’elaboració d’arguments basats en la transformació de les substàncies i la conservació dels elements i dels àtoms.
Article Details
Com citar
Duran, Josep; and Guitart, Fina. “Com diferenciar els conceptes de substància elemental i element químic? El relat històric i l’experimentació”. Educació química, no. 28, pp. 46-55, https://raco.cat/index.php/EduQ/article/view/407748.
Biografies de l'autor/a
Josep Duran, Universitat de Girona
Professor titular de química a la Universitat de Girona i doctor en química per la mateixa universitat, on desenvolupa recerca en l’àmbit de la catàlisi. Ha participat en nombrosos projectes de millora de la qualitat docent universitària i és un referent en comunicació i divulgació científica. Treballa per a l’establiment de ponts amb l’ensenyament de la química a secundària i per promoure les vocacions científiques dels estudiants.Fina Guitart, Universitat de Barcelona
Doctora en química per la UB i catedràtica de física i química de secundària, amb una trajectòria professional vinculada al desenvolupament del professorat, tant en la formació permanent en programes de formació del Departament d’Educació, com en la inicial, al màster de formació del professorat de l’especialitat de física i química de la UB. Participa en equips de treball per promoure la innovació i la recerca educatives a les aules.Articles més llegits del mateix autor/a
- Jordi Cuadros, Fina Guitart, Aureli Caamaño, Pere Grapí, Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat de la SCQ (2015-2020): una anàlisi reflexiva , Educació química: Núm. 26 (2020)
- Aureli Caamaño, Fina Guitart, Pere Grapí, L’ensenyament del concepte element químic i de la taula periòdica a l’educació secundària , Educació química: Núm. 25 (2019)
- Josep Duran, Tania López, Pep Anton Vieta, Terenci Corominas, "UAu, això és química!" , Educació química: Núm. 18 (2014)
- Josep Duran, Aureli Caamaño Ros, Fina Guitart i Mas, Monografia: "Divulgació de la química" , Educació química: Núm. 18 (2014)
- Josep Duran, Pep Anton Vieta i Corcoy, Miquel Duran i Portas, Sílvia Simon, Eva Santos-Garcés, L'Experiència d'un MOOC sobre la història de la química , Educació química: Núm. 16 (2013)
- Josep Duran, Passeig per l'invisible: itinerari químic per la ciutat de Girona , Educació química: Núm. 6 (2010)
- Fina Guitart, Pere Grapí, Aureli Caamaño, Presentació de la monografia: «Treballs de recerca de batxillerat» , Educació química: Núm. 26 (2020)
- Fina Guitart, Pere Grapí, Aureli Caamaño, Editorial , Educació química: Núm. 25 (2019)
- Aureli Caamaño, Fina Guitart, Pere Grapí, Editorial , Educació química: Núm. 27 (2020)
- Aureli Caamaño, Pere Grapí, Fina Guitart, Monografia: «Substància química» , Educació química: Núm. 28 (2021)