Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Montserrat Nadal Roquet-Jalmar
Joan Ignasi Domènech
Amb la finalitat de caracteritzar el perfil sensorial de les garnatxes mediterrànies de la regió catalana, l'associació Terra de Garnatxes va proposar a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) un projecte que plantejava aprofundir en el coneixement de les característiques dels vins de garnatxa atesa la qualitat inherent dels seus vins i el pes en hectàrees plantades existents a Catalunya. Un panel de tast format per un grup d'experts professionals de diferents àmbits: tècnics de la Generalitat i de la universitat, productors de garnatxa, enòlegs i sommeliers, va encarregar-se d'homogeneïtzar i unificar criteris entorn dels descriptors ja coneguts de les garnatxes blanca i negra. En aquest estudi es presenten els descriptors resultat del tast de disset vins de garnatxa negra pertanyents a sis denominacions d'origen catalanes.
Resumint, en l'aroma dels vins de garnatxa negra predomina la fruita fresca i madura (vermella i negra) i la fruita seca confitada, seguida de notes mentolades, cítriques, minerals i presència de fruites seques (sovint, ametlles i avellanes). Pel que fa al gust són vins càlids, rodons, potents pel seu grau en alcohol, untuosos i elegants; persistents, amb tanins madurs, saborosos i amb un cert toc salí al final de boca.
Resumint, en l'aroma dels vins de garnatxa negra predomina la fruita fresca i madura (vermella i negra) i la fruita seca confitada, seguida de notes mentolades, cítriques, minerals i presència de fruites seques (sovint, ametlles i avellanes). Pel que fa al gust són vins càlids, rodons, potents pel seu grau en alcohol, untuosos i elegants; persistents, amb tanins madurs, saborosos i amb un cert toc salí al final de boca.
Article Details
Com citar
Nadal Roquet-Jalmar, Montserrat; and Domènech, Joan Ignasi. “Descriptors aromàtics i gustatius que identifiquen la garnatxa negra a Catalunya”. Dossiers agraris, no. 19, pp. 119-2, https://raco.cat/index.php/DossiersAgraris/article/view/321155.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Montserrat Nadal Roquet-Jalmar, Antoni Sánchez-Ortiz, Efectes del canvi climàtic en els vins de carinyena en ecosistemes vulnerables. DOQ Priorat , Dossiers agraris: Núm. 20: La varietat carinyena
- Montserrat Nadal Roquet-Jalmar, Antoni Sánchez-Ortiz, Repercussions del canvi climàtic en la qualitat del vi de garnatxa negra en les terres de Tarragona i el Priorat , Dossiers agraris: Núm. 19: La varietat garnatxa negra
- Montserrat Nadal Roquet-Jalmar, Presentacions , Dossiers agraris: Núm. 20: La varietat carinyena