Identificació de varietats de vitis vinifera L. de diverses regions del món mitjançant tècniques de biologia molecular
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
M. Francesca Fort
Catalina Baig
Fernando Zamora
Durant els últims vint anys, una intensa renovació varietal ha canviat la realitat vitícola del nostre país i de gran part de la vinya del món, propiciant l'abandonament del conreu de nombroses varietats autòctones per substituir- les per altres de més prestigi internacional presents arreu. Aquesta renovació varietal ha permès revitalitzar el sector, afavorir les noves inversions i obrir nous mercats per als nostres vins, però ha contribuït a fer que les característiques de la major part dels vins s'uniformitzessin, i que el concepte de tipicitat, anteriorment atribuït a la zona de producció, es diluís enfront de la creixent homogeneïtat dels vins. El propòsit d'aquest projecte és estudiar unes quatre-centes varietats viníferes procedents de diversos països del món per identificar-les i tipificar-les. El desenvolupament de la biologia molecular ha permès l'aparició de metodologies que fan possible la identificació i classificació més exacta de diferents varietats analitzant directament el genoma de cada individu (ADN). La tècnica dels SSR (seqüències simples repetides, simple sequence repeat), també coneguts com a microsatèl·lits, és perfectament aplicable a la finalitat descrita. D'altra banda, el fet de disposar d'un camp de varietats tan ampli com el que es planteja ofereix també la possibilitat d'estudiar tot el conjunt sota un punt de vista evolutiu, en què s'agrupen les varietats en funció de la seva proximitat genètica. En el següent article presentem la metodologia triada per dur a terme aquest estudi i les raons que ens han motivat a escollir aquesta tècnica i no cap altra.
Article Details
Com citar
Fort, M. Francesca et al. “Identificació de varietats de <i>vitis vinifera</i> L. de diverses regions del món mitjançant tècniques de biologia molecular”. Dossiers agraris, no. 9, pp. 61-73, https://raco.cat/index.php/DossiersAgraris/article/view/169908.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Eloy Alfonso, Josep Jàvega, Catalina Baig, Gemma Marsal, Bet Janer, Joan Miquel Canals, Fernando Zamora, M. Francesca Fort, Estudi de l'evolució de la climatologia a la Conca de Barberà en els darrers cinquanta anys i les possibles repercussions en la viticultura del segle XXI , Dossiers agraris: Núm. 11: La varietat trepat
- Mireia Esteruelas, M. Francesca Fort, Fernando Zamora, Joan Miquel Canals, Caracterització dels vins escumosos de la varietat trepat , Dossiers agraris: Núm. 11: La varietat trepat
- M. Francesca Fort, Catalina Baig, Tomàs Puig, Gemma Marsal, Eloy Alfonso, Bet Janer, Joan Miquel Canals, Fernando Zamora, Resultats de la tècnica dels microsatèl·lits o SSR aplicada al trepat , Dossiers agraris: Núm. 11: La varietat trepat