Motivación y práctica deportiva en adolescentes en función del género, edad y deporte Motivació i pràctica esportiva en adolescents en funció del gènere, edat i esport

Main Article Content

Antonio Aznar-Ballesta
Eva María Peláez Barrios
Alicia Salas
Mercedes Vernetta

Ens proposem conèixer els factors motivacionals que influeixen en adolescents que fan activitat física esportiva extraescolar, analitzant com aquests factors es comporten com a predictors. Es tracta d'un estudi no experimental, de tipus descriptiu i tall transversal. Hi van participar 307 adolescents entre 12 i 18 anys. Es va administrar un qüestionari ad hoc per recollir informació bàsica sociodemogràfica (sexe, curs escolar, característiques de l'esport practicat) i l'Escala de Mesura dels Motius per a l'Activitat Física-Revisada. Els resultats mostren que els adolescents que practicaven esports col·lectius estaven més motivats en tots els factors que els que practicaven esports individuals. Els que practicaven més hores van destacar per una motivació més centrada en la competència, tot i que també ho feren respecte al factor gaudi, concretant així la seva tendència cap a la motivació intrínseca. La competició va promoure més motivació en tots els seus factors a diferència dels esports no competitius. L'aparença i el gaudi es van comportar mútuament com a predictors motivacionals negatius, potser per la dependència extrínseca de l'aparença. Destaquem que la principal motivació dels esportistes en general cap a la pràctica d'activitat física esportiva és el gaudi, seguit dels motius per competència, social, fitness i, finalment, l'aparença.

Paraules clau
motivació intrínseca, motivació extrínseca, activitat física extraescolar, adolescents, gaudi

Article Details

Com citar
Aznar-Ballesta, Antonio et al. “Motivación y práctica deportiva en adolescentes en función del género, edad y deporte: Motivació i pràctica esportiva en adolescents en funció del gènere, edat i esport”. Didacticae. Revista de Investigación en Didácticas Específicas, no. 14, pp. 160-75, doi:10.1344/did.2023.14.160-175.