Cap a l’alliberament social i nacional. La incidència de l’anticolonialisme en l’independentisme marxista català contemporani a través de la revista "Lluita" (1969–1984)

Main Article Content

Carles Viñas

L’article ressegueix i analitza la incidència dels diversos processos de descolonització i moviments d’alliberament nacional ocorreguts durant la segona meitat del segle XX en el Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans (PSAN), a través dels articles publicats durant els primers quinze anys del seu portaveu oficial, la revista Lluita. La creació de la formació el 1969 convergí amb els efectes del Maig francès i altres processos revolucionaris i descolonitzadors. Això determinà l'ideari inicial d'un partit que es reclamava obertament marxista i es va emmirallar en la lluita anticolonial i antiimperialista que duien a terme diverses guerrilles revolucionàries i grups armats arreu del món. L’aparició del PSAN a les acaballes dels anys seixanta en un context internacional convuls va afavorir l’arribada de nous referents i conceptes, com l’assumpció del terme “alliberament nacional” fins aleshores inèdit en l'independentisme català contemporani, que caracteritzaran el discurs de la formació en els seus inicis.

Paraules clau
independentisme, marxisme, descolonització, imperialisme, violència política

Article Details

Com citar
Viñas, Carles. “Cap a l’alliberament social i nacional. La incidència de l’anticolonialisme en l’independentisme marxista català contemporani a través de la revista ‘Lluita’ (1969–1984)”. Dictatorships & Democracies (D&D), no. 11, pp. 97-119, doi:10.7238/dd.v0i11.413172.
Referències