El discurs galleguista del centre i la dreta entre la Transició a la democràcia i la consolidació autonòmica (1975-1985)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article aborda el procés d'elaboració i la praxi del discurs galleguista de les formacions de centre i dreta estatals i de les seves hereves des de la mort de Franco fins a les segones eleccions autonòmiques de Galícia. S'analitza en quina mesura la dimensió regionalista d'aquest discurs va contribuir al reforçament d'una identitat pròpia compatible o en tensió amb l'Estat-nació. S'estudia, així mateix, la influència que van poder tenir la implementació i les polítiques que s'hi associen a l'hora de bloquejar la consolidació d'una força de signe nacionalista de centre-dreta.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Dictatorships & Democracies estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons el text complet de la qual es pot consultar a https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ca; l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Dictatorships & Democracies), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, Fundació Carles Pi i Sunyer), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright. És responsabilitat dels autors obtenir i gestionar els permisos de publicació i d'edició dels documents transcrits.
Els autors dels textos acceptats confereixen a Dictatorships & Democracies el dret de fer-los accessibles permanentment en un arxiu electrònic i, eventualment, de fer-ne una difusió en altres suports.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
"Declaro que sóc l’autor original de l’obra." Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Julio Prada Rodríguez, Universidade de Vigo
Julio Prada Rodríguez es profesor titular de Historia Contemporánea en la Facultad de Historia de Ourense (Universidad de Vigo) y secretario del Centro Asociado de la UNED de Ourense. Es doctor en Historia Contemporánea por la Universidad de Vigo y licenciado en Derecho por la UNED. Autor de más de un centenar de artículos, ponencias y comunicaciones a congresos nacionales e internacionales y de una veintena de libros. Entre sus últimas monografías destacan: La España masacrada. La represión franquista de guerra y posguerra (2010), Geografía de la represión franquista en Galicia (2011), Franquismo y represión de género en Galicia (2013), Castor Sánchez Martínez. A conquista da cidadanía (2014), Marcharon con todo. La represión económica en Galicia durante el primer franquismo (2016). Tiene dirigido o participado en 13 proyectos de investigación y también recibió diversos premios de investigación, entre ellos el I Premio de Investigación Histórica de Galicia Antonio Fraguas con la obra Ensaio sobre a violencia.Aizpuru, Mikel. 2014. «Nacionalismo vasco, separatismo y regionalismo en el Consejo Nacional del Movimiento». Revista de Estudios Políticos, 176: 87–113.
Beramendi, Justo. 2009. «Ramón Piñeiro e a política galega: galeguismo e nacionalismo». En Antón Santamarina, ed., Día das Letras Galegas 2009. Ramón Piñeiro, 29–54. Santiago de Compostela: Servicio de Publicaciones e Intercambio Científico de la Universidad de Santiago de Compostela.
Bernárdez Álvarez, Senén. s.a. «Coalición Galega: una idea que no muere». Manuscrito. Archivo personal de Julio Prada Rodríguez.
De Juana López, Jesús, y Julio Prada Rodríguez. 2006. «La dinámica política de la Galicia post-autonómica». Cuadernos de Historia Contemporánea, 28: 323–342.
Del Río Morillas, Miguel Á. 2013. De la extrema derecha neofranquista a la derecha conservadora: los orígenes de Alianza Popular (1973–1979). Tesis doctoral. Bellaterra: Universitat Autònoma de Barcelona.
Díaz y Díaz, Ceferino. 2007. A esforzada conquista da autonomia, 1979–1981. Vigo: Galaxia.
Domínguez Castro, Luís, y Xosé Ramón Quintana Garrido. 2005. «Á busca do autogoberno perdido: nacionalismo posibilista, comunistas e galeguistas históricos na xénese do Estatuto de Autonomía para Galicia (1977–1980)». Grial 166: 28–59.
Freixanes, Víctor F., y Ramón Villares. 2015. «Conversa con José Luis Meilán». Grial 166: 88–93.
Gaciño, Xosé Antón, y Manuel Rivas. 1980. Informe dunha frustración. As claves do proceso estatutario galego. A Coruña: Edicións do Rueiro.
Geniola, Andrea. 2009. «Erudición y particularismo. Sobre la oferta “regional” franquista». En VII Encuentro de Investigadores sobre el Franquismo, 163–175. Santiago de Compostela: Fundación 10 de Marzo – CCOO.
Grandío Seoane, Emilio. 2015. «El lustro que marcó el camino: la reconstitución del PSOE en Galicia, 1974–1980». Historia del Presente 26: 59–76.
Herrero de Miñón, Miguel. 1993. Memorias de estío. Madrid: Temas de Hoy.
Lagares Díaz, Nieves. 1999. Génesis y desarrollo del Partido Popular de Galicia. Madrid: Tecnos.
López Rodó, Laureano. 1977. Qué es Alianza Popular. Madrid: Grafinter.
Meilán Gil, José Luis. 1971. «Sobre la descentralización». En VV.AA., Perspectivas actuales de la descentralización. II Jornadas Administrativas de Galicia, 15–29. S.l.: Publicaciones de la Escuela Nacional de Administración Pública.
Meilán Gil, José Luis. 1981. Política en la Galicia de hoy. A Coruña: Caja de Ahorros de Galicia.
Meilán Gil, José Luis. 2002. La construcción del Estado de las Autonomías. Un testimonio personal. A Coruña: Fundación Caixa Galicia.
Michonneau, Stéphane, y Xosé Manoel Núñez Seixas. 2014. «Introducción». En Stéphane Michonneau y Xosé Manoel Núñez Seixas, eds., Imaginarios y representaciones de España durante el franquismo. Madrid: Casa de Velázquez.
Milián Mestre, Manuel. 1975. Fraga Iribarne. Retrato en tres tiempos. Barcelona: Dirosa.
Moreno Almendral, Raúl. 2014. «Franquismo y nacionalismo español: una aproximación a sus aspectos fundamentales». Hispania Nova. Revista de Historia Contemporánea, 12: 7–37.
Osorio, Alfonso. 1980. Trayectoria política de un ministro de la Corona. Barcelona: Planeta.
Prada Rodríguez, Julio. 2015. «“De dónde venimos y hacia dónde vamos…” La derecha gallega entre la transición y la consolidación de la democracia». Historia del Presente 25: 9–25.
Reimóndez Portela, Manuel. 1979. O Estatuto dos 16. Vigo: Galaxia.
Rivas Troitiño, Xosé Manuel. 1983. Conversas de Xosé Luis Barreiro Rivas con Xosé M. Rivas Troitiño. Vigo: Sociedade de Estudos, Publicacións e Traballos.
Rodríguez, Adrián. 2016. Memorias de un político lejos del rebaño. Solo Rivas Fontán. Santiago de Compostela: Alvarellos Editora.
Santacana, Carles. 2000. El franquisme i els catalans. Els informes del Consejo Nacional del Movimiento (1962–1971). Catarroja/Barcelona: Afers.
Saz Campos, Ismael. 2003. España contra España: los nacionalismos franquistas. Madrid: Marcial Pons.
Silva Muñoz, Federico. 1993. Memorias políticas. Barcelona: Planeta.
Taibo, Xoán I., y Manuel Rivas. 1977. Os partidos políticos na Galiza. A Coruña: Ediciós do Rueiro.
Villares Paz, Ramón. 2015. «Os herdeiros de Daniel. Exilio galego y autonomía». Historia del Presente 25: 43–62.