Els molts reptes d’un ensenyament de les Ciències basat en la indagació: ens aportaran múltiples beneficis en l’aprenentatge?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Laurence Viennot
Atès el que sabem per la recerca sobre l’ensenyament de la física, com podem maximitzar els beneficis en l’aprenentatge a partir d’un Ensenyament de les Ciències basat en la indagació (IBSE per les sigles en anglès)? Els beneficis s’entenen en termes de conceptes assolits tot mantenint la motivació entre els estudiants. Per tal de documentar aquesta qüestió es presenten i discuteixen una sèrie d’exemples que es troben en el marc d’experiments simples utilitzats normalment com a punt de partida en activitats d’IBSE sobre física. Els exemples escollits il·lustren alguns dels obstacles que es poden trobar a l’hora de fer un fructífer ensenyament basat en la indagació i, al mateix temps il·lustren algunes alternatives a les pràctiques rituals d’ensenyament. Es mostra que aquests rituals donen lloc a una tendència dels mestres a fer raonar els estudiants en sintonia entre ells de manera que s’ajudin els uns als altres, fent servir el que en el present estudi s’anomena “explicació en eco”. Per tal de superar els corresponents inconvenients es propugna afavorir vincles conceptuals en els estudiants. Aquesta proposta està basada en la primera avaluació d’un projecte extens i recent sobre l’IBSE i està associada a diverses de les conclusions obtingudes. Especialment, està basada en les conclusions relacionades en com gestionar la necessàries transicions entre un ensenyament basat en l’IBSE i unes estratègies organitzades de forma més conceptual
Article Details
Com citar
Viennot, Laurence. “Els molts reptes d’un ensenyament de les Ciències basat en la indagació: ens aportaran múltiples beneficis en l’aprenentatge?”. Ciències: revista del professorat de ciències de Primària i Secundària, no. 18, pp. 22-36, https://raco.cat/index.php/Ciencies/article/view/242506.