Presència i absència del clític locatiu «hi»
Article Sidebar
Citaciones en Google Académico
Main Article Content
Gemma Rigau
Universitat Autònoma de Barcelona
L’article se centra en els contextos sintàctics que permeten prescindir del clític locatiu hi i que, fins i tot, a vegades ens porten a prescindir-ne obligatòriament. Ara bé, la presència o absència del pronom no és arbitrària. Presentem un aspecte de la gramàtica dels verbs locatius i de moviment direccional que afecta, d’una banda, la interfície lexicosintàctica i, de l’altra, la interfície sintacticopragmàtica: la categoria funcional Dixi. Partim d’un enfocament neoconstruccionista
segons el qual l’estructura sintàctica aporta determinats aspectes del significat oracional, mentre que altres aspectes provenen dels elements lèxics.
Palabras clave
clític locatiu, dixi, verbs locatius, verbs de moviment direccional, preposicions locatives, preposicions de destinació, interfícies
Article Details
Cómo citar
Rigau, Gemma. «Presència i absència del clític locatiu “hi”». Caplletra. Revista Internacional de Filologia, n.º 68, pp. 99-116, https://raco.cat/index.php/Caplletra/article/view/365846.
Derechos
(c) Caplletra. Revista Internacional de Filologia, 2020
Artículos más leídos del mismo autor/a
- Gemma Rigau, La variació sintàctica: uniformitat en la diversitat , Caplletra. Revista Internacional de Filologia: Núm. 25 (1998)
- Gemma Rigau, Les propietats d'«agradar»: estructura temàtica i comportament sintàctic , Caplletra. Revista Internacional de Filologia: Núm. 8 (1990)
- Gemma Rigau, Estudi microsintàctic del verb «caldre» en el català antic i en l'actual , Caplletra. Revista Internacional de Filologia: Núm. 38 (2005)
- Gemma Rigau, El quantificador focal «pla»: un estudi de sintaxi dialectal , Caplletra. Revista Internacional de Filologia: Núm. 36 (2004)