Estudi de la contaminació química de les aigües subterrànies de Parets del Vallès

Main Article Content

Roser Rubio i Rovira
Gemma Rauret i Dalmau
Lleonard Matia i Ribot
La zona objecte d'estudi, riu Tenes-riera Seca, terme municipal de Parets del Vallès,
correspon a un aqüífer lliure de litologia de sorres i graves, amb nivells llimosos intcrcalats.

D'acord amb la vulnerabilitat de l' aqüífer i amb el seu comportament hidrodinàmic, aquest aqüífer es veu força afectat per les aigüs superficials que són notablement contaminades. Hom estima els abocaments en la conca del Tenes en 8.825 m3 dia-1, amb 3.724 kg s.s. dia-1; els
abocaments domèstics corresponen a 1.164 kg DBO5 dia-1 i els industrials a 2.473 kg DBO6 dia-1; aquests darrers s'inicien a partir de Lliçà de Munt i han estat ben estudiats pel Departament de Química Analítica durant els anys 1980 i 1981.

El present treball, efectuat dins el terme municipal de Parets del Vallès, ha consistit en
mostreigs i anàlisis sistemàtics de l'aigua de diferents pous de la zona, a ambdós vessants i a distàncies diferents del riu Tenes. La comparació de les diferents característiques dels pous mostrejats posa de manifest la representativitat del mostreig. Els resultats mostren canvis en la qualitat de l'aigua que no sempre s'avenen amb les caracteístiques del model hidroquímic preestablert.

Hom aprofundeix també l'estudi de les característiques físico-químiques i de contaminació per metalls pesants. Els resultats palesen que es tracta d'aigües hidrogenocarbonatades càlciques
del tipus rHCO3-+ rSO4 2- < rCa2+ + rMg2+, rCl- > rNa+ (segons Alekine)
amb un i.c.b. > O.

Es mostra una relació clara de les aigües subterrànies amb les aigües superficials, de
característiques similars excepte en el fet que la relació rNa+/rCa2+ és més elevada per a aquestes últimes, fet que és justificat pel bescanvi de bases (i.c.b.) Hom avalua també el sistema de mostreig, la representativitat dels punts escollits, les dades obtingudes en relació amb la vulnerabilitat de l'aqüifer i els mètodes analítics utilitzats.

L'estudi d'elements abasta el Pb, Cd, Cu, Hg, Cr(VI) i B, considerant la incidència sanitària i ambiental. A part, hom estableix les diferents cartes hidroquímiques (diagrames de Stiff i de Scholler Berkaloff) per tal de comparar les dades obtingudes i la representativitat del sistema.

Article Details

Com citar
Rubio i Rovira, Roser et al. “Estudi de la contaminació química de les aigües subterrànies de Parets del Vallès”. Butlletí de les Societats Catalanes de Física, Química, Matemàtiques i Tecnologia, vol.VOL 7, no. 2, pp. 251-69, https://raco.cat/index.php/ButlletiSCFQMT/article/view/221954.

Articles més llegits del mateix autor/a