Pràctica del futbol, evolució de paràmetres cineantropomètrics i diferents aspectes de la condició física en edats escolars
Article Sidebar
Google Scholar citations
Main Article Content
Javier Álvarez Medina
José Antonio Casajús Mallén
Pedro Corona Virón
L’objectiu d’aquest estudi és establir una referència dels paràmetres cineantropomètrics en les diferents edats del futbolista en etapa escolar i la seva relació amb determinats components de la condició física específics d’aquest esport: velocitat de desplaçament amb pilota i sense, flexibilitat de la musculatura isquiosural, i altres d’inespecífics, com ara el desenvolupament muscular dels flexors de la mà, i comparar-los amb altres poblacions. La mostra (n) està formada per 136 nens d’edats compreses entre els 9 i els 14 anys. Tots ells practiquen el futbol de forma federada en diferents equips de la Comunitat Autònoma d’Aragó. Es van prendre les mides antropomètriques següents: pes, talla, plecs cutanis, perímetres i diàmetres i van realitzar els tests següents: 10x5 m amb pilota i sense, estudi dinamomètric manual i flexió anterior del tronc. En els resultats cineantropomètrics obtinguts observem que hi ha una disminució de la suma de plecs cutanis directament proporcional a l’edat i un augment de l’IMC. No s’observa patró diferencial en la distribució de greix en les diferents edats. Les dades dels tests ens evidencien la disminució, inversament proporcional a l’edat, de la diferència dels temps obtinguts en la realització del test 5x10 m amb pilota i sense, a més a més d’una correlació estadísticament significativa entre el desenvolupament muscular i la coordinació en la conducció d’un mòbil. Trobem necessari inculcar un hàbit de treball en flexibilitat des de les primeres edats de formació com a aspecte important en la prevenció de lesions i possiblement en la millora del rendiment.
Keywords
Futbol, Edats escolars, Cineantropometria, Velocitat de desplaçament, Flexibilitat
Article Details
How to Cite
Álvarez Medina, Javier et al. “Pràctica del futbol, evolució de paràmetres cineantropomètrics i diferents aspectes de la condició física en edats escolars”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 2, no. 72, pp. 28-34, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/301054.
Most read articles by the same author(s)
- Javier Álvarez Medina, Luis Giménez Salillas, Pedro Corona Virón, Pedro Manonelles Marqueta, Necessitats cardiovasculars i metabòliques del futbol sala: anàlisi de la competició , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 No. 67 (2002)
- Javier Álvarez Medina, Jaime San Felipe Rodríguez, Pedro Manonelles Marqueta, Luis Giménez Salillas, Roberto Guillén Correas, Susana Lapetra Costa, Cristina Almárcegui Julián, Desenvolupament d’un programa de modificació de conductes en població infantil obesa esportista , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 No. 111 (2013)
- Pedro Manonelles Marqueta, Luis Giménez Salillas, Javier Álvarez Medina, Blas García Rivas, Efecte de les vibracions mecàniques en l’entrenament de força , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 No. 87 (2007)
- Javier Álvarez Medina, Pedro Manonelles Marqueta, Pedro Corona Virón, Planificació i quantificació de l’entrenament en una temporada regular de futbol sala , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 No. 76 (2004)