Jugar en positiu: gènere i emocions a l’educació física
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Verónica Alcaraz Muñoz
José Ignacio Alonso Roque
Juan Luis Yuste Lucas
Per afavorir una correcta educació emocional des de l’àrea d’educació física és necessari ensenyar l’alumnat a conèixer, controlar i entendre les seves emocions en diferents situacions motrius. En aquest estudi es va analitzar la vivència d’emocions positives en jocs de cooperació-oposició. Van participar-hi 213 estudiants d’educació primària de la Regió de Múrcia, amb edats compreses entre els 10 i 12 anys. Es van recollir dades de caràcter qualitatiu a través de la tècnica d’incidents crítics, sobre les causes que van originar la vivència d’emocions positives. En els comentaris els nens al·ludien principalment al fet de ser guanyador en el joc per justificar la seva vivència emocional, mentre que les nenes a més d’aquest aspecte es recolzaven simultàniament en factors contextuals com el fet de divertir-se o riure’s durant la pràctica motriu. Les nenes van destacar la relació motriu entre companys, la necessitat de cooperar en grup i no sentir-se rebutjades principalment pel gènere masculí. Aquests resultats apunten arguments i recomanacions pràctiques per promoure una educació física emocional orientada cap al benestar subjectiu i a l’adquisició d’estils de vida saludables en nenes i nens d'educació primària.
Paraules clau
vivència emocional, cooperació-oposició, competició, gènere, educació primària
Article Details
Com citar
Alcaraz Muñoz, Verónica et al. “Jugar en positiu: gènere i emocions a l’educació física”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 3, no. 129, pp. 51-63, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/329974.
Articles més llegits del mateix autor/a
- José Ignacio Alonso Roque, Francisco Manuel Argudo Iturriaga, Relació entre les accions finals amb el cop de dreta i el revés amb el rendiment en un esport de raqueta i paret: frontennis olímpic , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 96 (2009)
- José Luis Arias Estero, Francisco Manuel Argudo Iturriaga, José Ignacio Alonso Roque, El procés de formació d’observadors i l’obtenció de la fiabilitat en metodologia observacional per analitzar la dinàmica de joc en minibàsquet , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 98 (2009)
- Pablo García Marín, Francisco Manuel Argudo Iturriaga, José Ignacio Alonso Roque, Waterpolo: diferències entre guanyadors i perdedors en desigualtat numèrica a Barcelona-03 , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 112 (2013)