Criteris d'estructuració de continguts per a l'Àrea d'Educació Física en l'Ensenyament Secundari Obligatori
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Luis Antonio Ramos Mondéjar
Fernando del Villar Álvarez
Anteriorment a l'entrada en vigor de la LOGSE en el nostre país, les administracions educatives eren les encarregades de dissenyar els pro-grames a desenvolupar pels professors en la seva pràctica, que amb això es convertien en simples tècnics "consumidors de currículums". Ara afrontem un sistema caracteritzat per un currículum obert i flexible, donant la possibilitat als centres i al professorat de dissenyar el seu propi ensenyament, triant i seqüenciant els continguts a través dels quals aconseguir els objectius proposats en la nostra programació d'Àrea. Hem intentat analitzar els tres criteris pels quals pot optar el professor a l'hora d'estructurar els seus continguts: a) Criteri Psicocèntric (on s'estableix com a punt de partida de la selecció les característiques bàsiques dels alumnes als quals es dirigeixen), b) Criteri Logocèntric (basat en l'estructura interna de la disciplina que desenvolupa) i c) Criteri sociomètric (que se centraria en la recerca d'aquelles informacions, habilitats i coneixements que demanda el context social, seleccionant aquells continguts amb una major projecció social). Si la Reforma es decanta per una pedagogia centrada en els processos mediadors de cognició dels alumnes i per integrar a les persones amb necessitats educatives especials, creiem que és obvi respectar, a l'hora d'estructurar els continguts d'ensenyament dels diferents nivells educatius, en primer lloc el criteri psicocèntric i els factors que d'ell se'n deriven, per, a posteriori, respectar els criteris logocèntric i sociomètric.
Paraules clau
continguts d'Educació física, selecció de continguts, secuenciació de continguts, currículum flexible
Article Details
Com citar
Ramos Mondéjar, Luis Antonio; and del Villar Álvarez, Fernando. “Criteris d’estructuració de continguts per a l’Àrea d’Educació Física en l’Ensenyament Secundari Obligatori”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 2, no. 56, pp. 32-38, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/302616.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Perla Moreno Arroyo, Juan Pedro Fuentes García, Fernando Del Villar Álvarez, Damián Iglesias Gallego, José Antonio Julián Clemente, Estudi dels processos cognitius desenvolupats per l’esportista durant la presa de decisions , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 73 (2003)
- Juan Pedro Fuentes García, David Sanz Rivas, Luis A. Ramos Mondéjar, Damián Iglesias Gallego, Fernando Del Villar Álvarez, Percepció dels entrenadors espanyols de tennis d’alta competició sobre la seva formació permanent: situació actual i perspectives de futur , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 75 (2004)
- Alberto Moreno Domínguez, M. Perla Moreno Arroyo, Luis García González, Tomás García Calvo, Fernando del Villar Álvarez, Diferències en la planificació d’estratègies en voleibol entre jugadores expertes i principiants , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 102 (2010)
- Luis Antonio Ramos Mondéjar, Anàlisi de la investigació en educació física: un acostament conceptual i un exemple pràctic d'un model integral d'investigació en l'ensenyament , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 48 (1997)
- Josep Mª Dalmau Torres, Fernando Del Villar Álvarez, Edmundo Loza Olave, Anàlisi de l’estatus de l’Educació Física en l’Ensenyament Primari , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 79 (2005)
- Luis García González, Damián Iglesias Gallego, M. Perla Moreno Arroyo, Alberto Moreno Domínguez, Fernando del Villar Álvarez, Estratègies cognitives desenvolupades durant el joc per tennistes de diferent nivell de perícia , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 89 (2007)