Balls and Flags
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Ramon Balius i Juli
El mes de gener d'enguany es va inaugurar a la sala d'art contemporani Alter Ego, una exposició de Victòria Campillo (Bar-celona, 1957) sota la denominació BALLS & FLAGS (pilotes & banderes). Aquest suggeridor i alhora enigmàtic títol, havia, necessàriament, d'encuriosir algú que com el qui escriu s'interessi per tot allò que relaciona l'art i l'esport. Especialment interessant era que l'esmentada exposició s'ubiqués en una sala d'art contemporani, ja que aquest, generalment lluny del figurativisme, molt rarament s'acosta a l'esport. L'obligada visita ens descobrí una artista i una obra certament suggestives: Victòria Campillo és una jove pintora, llicenciada l'any 1984 a la Facultat de Belles Arts Sant Jordi, que des del 1994 és professora de Pintura a l'Escola Massana de Barcelona. La seva obra, mostrada al públic per primera vegada l'any 1987, es distingeix singular¬ment pel cromatisme. En la presentació de la mostra íDEM, el 1997, també a la sala Alter Ego, ella mateixa ens diu: "sóc una pintora cromàtica". Ara bé, el seu cromatis me consisteix essencialment, en l'exercici d'aconseguir l'exacta repetició dels colors que li ofereixen la natura -animals, vegetals i minerals sempre diferent o les coses trobades, més o menys casualment. Picasso deia: "Jo no busco, jo trobo", Victòria Campillo creiem que troba, però molts cops, com succeeix en la seva actual exposició, troba tot buscant apassionadament en un determinat sentit. La bandera és un tema fonamental en gran part de la seva obra, ja que aquest títol ha estat present en diferents exposicions anteriors. BALLS & FLAGS és el resultat de relacionar els colors d'un conjunt de pilotes, generalment multicolors, de diferents esports (rugby, futbol, bàsquet, voleibol, waterpolo) amb banderes, reals o imaginàries, de països, institucions o moviments sociopolítics, aquests últims més o menys establerts.
Article Details
Com citar
Balius i Juli, Ramon. “Balls and Flags”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 4, no. 58, pp. 104-5, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/302499.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Ramon Balius i Juli, Aquell estiu del 92 a l’INEFC , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 90 (2007)
- Ramon Balius i Juli, Més sobre les misericòrdies del cor de la catedral de Barcelona , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 51 (1998)
- Ramon Balius i Juli, LA NOSTRA PORTADA Jocs de nens , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 93 (2008)
- Ramón Balius i Juli, Gaudí. L’arquitecte de Déu , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 67 (2002)
- Ramon Balius i Juli, Joan d'Ivori; il·lustrador dels jocs olímpics de l'antiguitat , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 53 (1998)
- Ramon Balius i Juli, L’aventura de l’atleta còsmic , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 74 (2003)
- Ramon Balius i Juli, Biomecànica -artística- del gest esportiu en l'obra pictòrica de Mario Bedini , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 50 (1997)
- Ramon Balius i Juli, La casa dels ossos , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 69 (2002)
- Ramon Balius i Juli, El secret de l’origen de la nostra portada , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 65 (2001)
- Ramon Balius i Juli, Simbologia esportiva monumental en l’obra de Josep Maria Subirachs , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 70 (2002)