L’esport, entre el local i el global: una mirada europea?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Rui Machado Gomes
Núria Puig
L’esport és una construcció social que representa les idees i els valors dominants. Els estats nacionals han utilitzat l’esport d’alta competició per promoure interpretacions que pretenen demostrar com ha de funcionar la vida social i imposar els principis d’acció i les categories mentals que contribueixen a la construcció de la identitat nacional. Per tant, la crisi actual de l’Estat-Nació, provocada per fenòmens d’interdependència política i econòmica, ens ha portat a una recerca creixent d’identitats noves, bé a nivell local o a nivell global. Com a resultat, els estats nacionals estan sotmesos en l’actualitat a dos tipus de pressions que debiliten l’antiga capacitat de constituir subjectivitats nacionals. D’una banda, els processos supranacionals, econòmics o polítics, desvien les decisions més importants a les organitzacions internacionals i a les grans multinacionals, tot convertint el flux de capitals i de persones en un univers deslocalitzat (desterritorialitzat), davant l’antiga noció d’Estat-Nació; d’altra banda, els processos microculturals basats en moviments subnacionals o de les regions, grups, neotribus, famílies i llogarrets són senyals d’un món en moviment migratori permanent que busca formes d’afiliació i de lleialtat que fugen de l’antiga solidaritat de l’Estat. Aquestes lògiques neocomunitàries poden tenir característiques territorials o estar fundades en bases transnacionals, però qüestionen cada vegada amb més força la tradicional articulació entre Estat i Nació.
Article Details
Com citar
Machado Gomes, Rui; and Puig, Núria. “L’esport, entre el local i el global: una mirada europea?”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 3, no. 97, pp. 3-6, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/299986.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Núria Puig, Francisco Lagardera, Albert Juncà, Tot ensenyant sociologia de les emocions en l'esport , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 64 (2001)
- Xavi Camino, Gaspar Maza, Núria Puig, Xarxes socials i esport als espais públics de Barcelona , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 91 (2008)
- Núria Puig, Gaspar Maza, L’esport als espais públics urbans. Reflexions introductòries , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 91 (2008)
- Rui Machado Gomes, El lleure i l’esport en l’època del turisme global , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 97 (2009)
- Klaus Heinemann, Núria Puig, Carles López, Antonio Moreno, Clubs esportius a Espanya i a alemanya: una comparació teòrica i empírica , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 49 (1997)
- Núria Puig, Anna Vilanova, Xavi Camino, Gaspar Maza, Mariano Pasarello, Daniel Juan, Rafael Tarragó, Els espais públics urbans i l’esport com a generadors de xarxes socials. El cas de la ciutat de Barcelona , Apunts. Educació física i esports: Vol. 2 Núm. 84 (2006)
- Núria Puig, Un número especial sobre clubs esportius , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 49 (1997)
- Francesc Magrinyà, Núria Puig, Les xarxes socials esportives en espais públics de Barcelona: xifres i tendències , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 91 (2008)
- Klaus Heinemann, Núria Puig, Carles López, Antonio Moreno, Clubs esportius a Espanya i a alemanya: una comparació teòrica i empírica , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 49 (1997)
- Nuria Puig, Espai públic i esport: de la reflexió a la intervenció. Algunes propostes , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 91 (2008)