L’angle de fase i la fase relativa contínua per a la investigació de la coordinació motora
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Rosa Angulo-Barroso
Albert Busquets Faciabén
Eliane Mauerberg-Decastro
Tot procés per aconseguir una habilitat motora comporta un aprenentatge, un control i una coordinació motora. La coordinació motora es defineix generalment com les relacions espaciotemporals que existeixen entre diferents segments corporals. L’objectiu d’aquest article va ser donar a conèixer una metodologia per a l’estudi de la coordinació motora. Els angles de fase i la fase relativa contínua són dues tècniques que possibiliten conèixer la relació desplaçament/velocitat angular d’un o diversos segments durant tot el moviment. Aquestes tècniques generen uns gràfics les trajectòries dels quals ens van indicar com els diferents segments es coor¬dinaven (en fase o fora de fase). Amb això, vam poder conèixer les estratègies coordinatives a les quals els individus recorrien en realitzar una tasca nova. Malgrat els resultats obtinguts, els angles de fase i la fase relativa contínua no van presentar el moviment en la seva totalitat i es fonamenten en una anàlisi qualitativa. Per tant, recomanem a l’investigador tenir en compte: 1) complementar l’anàlisi amb variables quantitatives que reflecteixin la dinàmica dels diferents segments, i 2) seleccionar la normalització en funció de les variables que s’han d’analitzar.
Paraules clau
aprenentatge motor, biomecànica, graus de llibertat, coordinació intersegmentària, coordinació intrasegmentària
Article Details
Com citar
Angulo-Barroso, Rosa et al. “L’angle de fase i la fase relativa contínua per a la investigació de la coordinació motora”. Apunts. Educació física i esports, vol.VOL 1, no. 103, pp. 38-47, https://raco.cat/index.php/ApuntsEFE/article/view/247966.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Rosa Angulo-Barroso, Albert Busquets Faciabén, Eliane Mauerberg-deCastro, El retrat de fase com una eina d’anàlisi del comportament motor , Apunts. Educació física i esports: Vol. 4 Núm. 102 (2010)
- Alfredo Irurtia Amigó, Michel Marina Evrard, Pedro A. Galilea Ballarini, Albert Busquets Faciabén, Valoració de la freqüència cardíaca durant l’entrenament en joves gimnastes Descargar , Apunts. Educació física i esports: Vol. 3 Núm. 89 (2007)
- Alfredo Irurtia Amigó, Vicky Pons Sala, Albert Busquets Faciabén, Michel Marina Evrard, Marta Carrasco Marginet, Lara Rodríguez Zamora, Talla, pes, somatotip i composició corporal en gimnastes d’elit espanyoles (gimnàstica rítmica) des de la infantesa fins a l’edat adulta. , Apunts. Educació física i esports: Vol. 1 Núm. 95 (2009)