Validació d’un qüestionari per avaluar com percep el professorat d’Educació Física de secundària la implementació de l’Expressió Corporal
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Malgrat els beneficis reconeguts de l’Expressió Corporal, continua sent una matèria poc impartida entre el professorat d’Educació Física a Espanya. S’esmenten diversos motius, entre d’altres, objectius i metodologies ambigus, estereotips arrelats quant a la motricitat expressiva, associacions al gènere femení en particular i una formació inadequada. L’objectiu d’aquest estudi va ser avaluar l’estat actual de l’ensenyament de l’Expressió Corporal en l’educació secundària a Catalunya. Per aconseguir-ho, es va adaptar un qüestionari que avaluava les percepcions del professorat quant a la implementació de l’Expressió Corporal a partir d’un instrument que ja utilitzava la comunitat autònoma d’Andalusia. Es van dur a terme una sèrie de processos rigorosos de validació, entre d’altres, la valoració per part d’un panel d’experts que va emprar el mètode Delphi i avaluacions quantitatives i qualitatives per validar-ne la lògica, els criteris, el contingut i el constructe. Així mateix, es va fer una prova pilot (n = 40) en una altra població, una avaluació test-retest (n = 20) per garantir l’estabilitat i una anàlisi factorial exploratòria en què van participar 418 docents (42.8 % dones) per validar-ne la coherència interna i la fiabilitat. Les troballes de l’estudi van mostrar un coeficient Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) de .827, la qual cosa va indicar un nivell alt d’idoneïtat, juntament amb els valors de la prova d’esfericitat de Bartlett i de Khi quadrat, que van confirmar la continuïtat de l’anàlisi factorial. En conseqüència, el Qüestionari d’Opinió per a Professorat d’Educació Física dissenyat per avaluar l’Expressió Corporal en l’educació secundària es va validar correctament. Aquest qüestionari validat pot ser una eina sòlida per valorar i comprendre les perspectives del professorat respecte a la implementació de l’Expressió Corporal a les aules d’educació secundària de Catalunya.
Article Details
(c) 2024
Articles més llegits del mateix autor/a
- Pere Lavega, Francisco Lagardera, Fidel Molina, Antoni Planas, Antoni Costes, Unai Saez de Ocariz, Los juegos y deportes tradicionales en Europa: entre la tradición y la modernidad , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 3 Núm. 85 (2006)
- Enrique Ballestero, Conxita Durán, Antoni Planas, Dr. Jesús López Bedoya, Dra. Mercedes Vernetta, Fuerza y dominancia lateral , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 1 Núm. 47 (1997)
- Dr. Joan Solé, Alfredo Joven, Planificación del entrenamiento técnico en la natación competitiva , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 1 Núm. 47 (1997)
- Maria Cadens, Antoni Planas, Sergi Matas, Xavier Peirau, Entrenament preventiu de les lesions del lligament encreuat anterior en jugadores d’handbol: una revisió sistemàtica , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 4 Núm. 146 (2021)
- Salvador Olaso, Antoni Planas, Joan Fuster, Eva Badia, Sergio Cazcarro, El control de la potencia en la preparación de un grupo de escaladores de competición , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 4 Núm. 70 (2002)
- Josep lluís Castanerlas, Antoni Planas, Estudio de la estructura temporal del combate de judo , Apunts. Educació Física i Esports: Vol. 1 Núm. 47 (1997)