Estudi sobre les motivacions per a la pràctica de l’espeleologia

Main Article Content

Miquel Pans
Laura Antón-González
Maite Pellicer-Chenoll

El present article estudia les raons que porten les persones a practicar l’espeleologia com a activitat fisicoesportiva. Per a això, s’han analitzat les relacions existents entre diferents motivacions i variables d’interès com el gènere, els estudis acadèmics, la pertinença federativa, el nivell espeleològic o la participació en exploracions “alpines”. Es va fer un estudi transversal amb 502 espeleòlegs (355 homes, 146 dones) d’edats compreses entre 18 i 76 anys (M = 45.38; DT = 11.32) i amb una experiència en espeleologia d’entre 1 i 73 anys (M = 15.78; DT = 13.54). Les persones participants van emplenar una enquesta electrònica sobre els motius de pràctica d’espeleologia, així com de dades sociodemogràfiques. Els resultats van revelar que les
principals raons per practicar l’espeleologia són de caràcter intrínsec, com estar en contacte amb la natura o tenir una experiència personal i vivencial. Així mateix, es van trobar associacions significatives per qüestió de gènere, nivell d’estudis, pertinença federativa i participació en exploracions. Els futurs plans de promoció de la pràctica d’espeleologia haurien de tenir en compte aquestes diferències a l’hora de dissenyar-se.

Paraules clau
activitat física, coves, espeleologia, medi natural, motivació

Article Details

Com citar
Pans, Miquel et al. “Estudi sobre les motivacions per a la pràctica de l’espeleologia”. Apunts. Educació Física i Esports, vol.VOL 2, no. 156, pp. 10-18, doi:10.5672/apunts.2014-0983.es.(2024/1).156.02.