La fauna i flora protegida i amenaçada del Parc Natural de Cap de Creus
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
El Parc Natural de Cap de Creus (PNCC) és una zona situada al bell mig de la conca Mediterrània, de manera que es troba en un hotspot de biodiversitat i, per tant, en una zona amb un gran nombre d’endemismes i espècies singulars, però també amb un gran nombre d’amenaces per a la conservació d’aquesta biodiversitat. Aquest treball presenta una proposta de catàleg de les espècies protegides i amenaçades presents al PNCC.
Després de la recerca d’informació existent d’espècies singulars del PNCC, s’han inclòs 188 tàxons: 100 a la proposta de catàleg actual i 88 a l’annex del catàleg de fauna i flora amenaçada del PNCC. D’aquests 100 tàxons proposats, els grups taxonòmics més representats són les plantes vasculars (20 tàxons), els ocells i els artròpodes en segon lloc (ambdós amb 14 tàxons cadascun) i en tercer lloc els mamífers (13 tàxons). El 20% són tàxons de medi marí i el 80% de medi terrestre. Del total de les espècies detectades, hi ha 5 endemismes del PNCC: una planta vascular i quatre artròpodes cavernícoles.
El treball es va realitzar el 2017 i, per tant, és una obra que s’ha d’anar actualitzant a mida que es millori la informació disponible o que s’aprovin nous documents tècnics o legals sobre les espècies singulars del PNCC.
Article Details
Sandra Saura-Mas, CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i UAB (Universitat Autònoma de Barcelona)
Llicenciada en Biologia i doctorada en biologia per la UAB
Gerard Carrion, Parc Natural de Cap de Creus, Generalitat de Catalunya
Llicenciat en Biologia per la UAB
Articles més llegits del mateix autor/a
- Sandra Saura-Mas, Maria Pifarré, Cecilia Pedernera, Diagnosi de la diversitat i distribució d’amfibis al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà , Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos: Vol. 47 (2016)
- Lluís Benejam Vidal, Sandra Saura-Mas, Avaluació de l’estat de conservació de la població de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) dels estanyols del Mas Margall, Avinyonet de Puigventós , Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos: Vol. 40 (2009)