Dibuixar el professional de demà: estudi Delphi sobre capacitats de la comunicació estratègica a Espanya

Main Article Content

Elena Gutiérrez-García
Mónica Recalde

El concepte de capacitats professionals és nou per al món de l’acadèmia i de la professió, on ha prevalgut el de competència. La noció de capacitat prové de la teoria del desenvolupament humà, promoguda per Amartya Sen i Martha Nussbaum, i també dels estudis professionals, com els de Stan Lester. En resulta un desafiament conceptual innovador en la seva aplicació a la comunicació estratègica, i en aquest treball es presenten les troballes d’un estudi Delphi a Espanya, en el context d’un projecte de recerca internacional titulat Global Capability Framework in Public Relations and Communication Management.

Els investigadors es van plantejar si és possible establir el consens sobre un nucli de capacitats globals atenent les diversitats regionals. A Espanya s’han fet tres rondes de qüestionaris a experts acadèmics, consultors i directius de comunicació, i s’ha arribat a un consens de catorze capacitats. Entre les conclusions, en la llista final predomina una perspectiva de capacitats que accentua la naturalesa estratègica i atorga menys protagonisme a aquelles que estan centrades en la naturalesa operativa o funcional de la comunicació. En aquest sentit, els experts accentuen una professió que necessita capacitats estratègiques per tal d’impactar en les organitzacions en la seva relació amb l’entorn social. Les troballes retraten, així, un professional polièdric i en subratllen la dimensió directiva i consultiva. 

Paraules clau
capacitats, competències, comunicació estratègica, Delphi

Article Details

Com citar
Gutiérrez-García, Elena; and Recalde, Mónica. “Dibuixar el professional de demà: estudi Delphi sobre capacitats de la comunicació estratègica a Espanya”. Anàlisi: quaderns de comunicació i cultura, no. 59, pp. 139-56, https://raco.cat/index.php/Analisi/article/view/347228.