1986 – L’any de la mort de la libertat politicoeconòmica de Portugal: notes crítiques al voltant de la novel·la A Jangada de Pedra

Main Article Content

Daniel Vecchio Alves

Les crítiques que fa José Saramago a les seves obres literàries i als seus diaris són molt clares respecte als perjudicis que comporta el procés polític conservador reiniciat a Portugal a partir de la contrarevolució del 25 de novembre i que va culminar amb l’entrada a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i amb la perpetuació del nivell de pobresa de gran part dels treballadors. En conviure al llarg dels anys amb aquest ressentiment crític, derivat principalment de la dependència econòmica que Portugal ha patit històricament, sempre sota la «protecció» d’un poder més fort, Saramago es mostra cada vegada més con-vençut de les crítiques que havia articulat en la seva novel·la A Jangada de Pedra, del 1986. Quan va construirla jangada de pedra, l’autor va preferir fer-la navegar per aigües atlànti-ques i no veure com s’enfonsava davant les noves imposicions dels bancs i centres financers francogermànics. D’aquesta manera, Saramago ofereix una nova oportunitat als ibèrics per repensar i triar les seves aliances i identitats, i reconstituir les idees i els valors que uneixen els individus.

Paraules clau
José Saramago, ressentiment crític, dominació econòmica, Unió Europea, representació

Article Details

Com citar
Alves, Daniel Vecchio. “1986 – L’any de la mort de la libertat politicoeconòmica de Portugal: notes crítiques al voltant de la novel·la A Jangada de Pedra”. Abriu: estudos de textualidade do Brasil, Galicia e Portugal, no. 12, pp. 31-48, doi:10.1344/abriu.v0i12.421082.