El debat de la nació: una nota sobre l’anomenat protonacionalisme
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Cap a finals del segle XX la història de les nacions es va començar a escriure –i a concebre- d’una manera radicalment nova. Eric J. Hobsbawm va ser, sens dubte, un dels artífexs d’aquest canvi de paradigma, juntament amb Ernest Gellner, Benedict Anderson i altres autors no pas menys agosarats i iconoclastes. El resultat de tot plegat va ser un trencament amb la historiografia –i la sociologia- clàssica de les nacions; l’esclariment d’algunes controvèrsies antigues; i, finalment, la irrupció d’un cert nombre d’interrogants nous. L’anomenat protonacionalisme –un terme de Hobsbawm mateix- és una d’aquestes qüestions pendents o no del tot solucionades encara. L’autor suggereix que el paradigma modernitzador de la nació guanyaria consistència si hom incorporava l’anàlisi detallada d’algunes trajectòries regionals de l’Europa moderna.
Article Details
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria.
- Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Xavier Torres Sans, Universitat de Girona
Xavier Torres (Barcelona, 1955) és catedràtic d'Història Moderna a la Universitat de Girona. Entre les seves publicacions es poden destacar Naciones sin nacionalismo. Cataluña en la monarquía hispánica (siglos XVI-XVII) (València, 2008), Els llibres de família de pagès (Girona, 2000) i diversos estudis sobre el bandolerisme a la Catalunya moderna. Recentment, ha editat el volum col·lectiu Les altres guerres de religió. Catalunya, Espanya, Europa (segles XVI-XIX) (Girona, 2012).