FIXTIONS. Ficcions col·laboratives per intervenir des de l'especulació en realitats emergents

Main Article Content

Andreu Belsunces

La pràctica del disseny cada vegada va més enllà de crear objectes (tangibles o intangibles) concrets per centrar-se en projectes relacionats amb el disseny de serveis, organitzacions, sistemes, plataformes o experiències. En aquest context, el disseny es converteix en mediador d'una xarxa sociotècnica, els actors dels quals -humans i no humans- tracta d'estabilitzar per aconseguir trobar un artefacte funcional.

D'altra banda, l'acceleració del canvi tecnològic, cultural, polític o mediambiental presenta un repte de gestió de la incertesa que ha estat abordat, per exemple, des del Design Fiction o el disseny especulatiu. Aquests dos enfocaments se centren en el disseny objectual per imaginar l'univers que li ha donat lloc.

Partint de la teoria de l'actor-xarxa i el disseny postantropocèntric, Fixtions proposa un marc metodològic experimental de ficció col.laborativa transmèdia. Centrant-se més en el narratiu que en el disseny de producte, aprofita les capacitats del relat per produir un univers imaginari que permet explorar el disseny de prototips especulatius i els seus acoblaments. El procés es porta a terme utilitzant diferents llenguatges d'expressió i dón com a resultat una narrativa transmèdia produïda col.lectivament.

 

Paraules clau
disseny especulatiu, disseny postantropocèntric, Fixtions, narració col.laborativa, narració transmèdia

Article Details

Com citar
Belsunces, Andreu. “FIXTIONS. Ficcions col·laboratives per intervenir des de l’especulació en realitats emergents”. Temes de Disseny, no. 33, pp. 42-53, https://raco.cat/index.php/Temes/article/view/327255.
Biografia de l'autor/a

Andreu Belsunces

Investiga i treballa en la intersecció entre cultures digitals, noves narratives, innovació social i pràctiques col·laboratives. Com a estudiant de doctorat, s’interessa pel disseny de l’assistència personal intel·ligent des d’una mirada posthumana. És professor en diverses universitats entre les quals hi ha ELISAVA i ha col·laborat amb Hangar, CCCB o UNESCO. Actualment col·labora estretament amb CoBoi - Laboratori Cívic d’Innovació I Economia Social de Sant Boi de Llobregat.