OER, estàndards i tendències
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Els termes objectes d'aprenentatge (OA) i recursos educatius oberts (OER) són d'interès en molts àmbits socials, principalment en el de l'educació superior, perquè constitueixen una valuosa possibilitat d'equitat o justícia social a través de l'accés, aplicació i generació de coneixement.
Perquè els OER aportin als dissenyadors o als usuaris tots els avantatges i les característiques que tenen, com ara reusabilitat, accessibilitat, interoperabilitat i aplicabilitat en el marc dels objectius plantejats per a crear-los, han d'estar alineats a les tendències i avenços de la societat com a fi i la tecnologia com a mitjà.
Aquest article presenta la recerca duta a terme per les autores sobre tres aspectes seleccionats de la prospectiva actual dels OER estàndards d'accessibilitat, la incorporació de components socials i el Web semàntic.
La integració d'eines socials afavoreixen la intervenció activa dels dissenyadors i usuaris dels OER i amb això s'aconsegueix l'aprenentatge col·laboratiu; a més a més, el procés de creació dels OER és més ràpid, ja que facilita que s'hi accedeixi a través de cercadors que estan enllaçats a plataformes educatives i eines socials (Web 2.0). Així mateix, l'etiquetatge social per part d'usuaris als OER hi afegeixen metadades descriptives; finalment, s'ha de considerar l'ús de llicències de propietat intel·lectual que permetin reconèixer els autors i reutilitzar el material de forma oberta.