Una aproximación al concepto de evaluación para el aprendizaje y al feedback con función reguladora a partir de los diarios docentes

Main Article Content

Iolanda Nieves de la Vega

Els apartats que formen aquest treball s'han teixit a partir de la paraula aprendre. Aprendre deriva del llatí apprehendere, composta pel prefix ad- (cap), el prefix prae- (abans) i el verb fendere (agafar, assir, agarrar). Henedere també ve de felisa (heura), que significa atrapar.


En la primera part, aprendre descobrint, es realitza un recorregut pel significat del desenvolupament professional docent, l'autoregulació i la metacognició en l'exercici professional, el concepte de funcions executives i la seva relació amb els processos d'autoregulació.


En la segona part, aprendre fent, es posa en relleu el valor dels diaris reflexius com a eina de desenvolupament professional.


En la tercera part, aprendre pensant, es mostra la recerca, els objectius, el disseny metodològic, la categorització del corpus textual, els resultats i es duu a terme una discussió que entrellaça els resultats obtinguts amb les evidències i estudis teòrics.


A aquest treball s'ha dut a terme una recerca qualitativa interpretativa basada en l'anàlisi i la conceptualització de les reflexions pedagògiques al voltant del concepte d'avaluació d'un grup de docents en actiu al llarg d'una formació.


Per a això s'ha analitzat el corpus textual de diaris reflexius docents amb la finalitat d'establir unes categories emergents en relació amb l'avaluació, l'autoregulació i la conceptualització del feedback a partir de les reflexions realitzades des de la pràctica pedagògica i la seva relació amb aportacions derivades de les evidències científiques i de les investigacions.


 

Paraules clau
Paraules clau: desenvolupament professional; diaris reflexius; avaluació; autoregulació; funcions executives; feedback.

Article Details

Com citar
Nieves de la Vega, Iolanda. “Una aproximación al concepto de evaluación para el aprendizaje y al feedback con función reguladora a partir de los diarios docentes”. Journal of Neuroeducation, vol.VOL 3, no. 1, pp. 69-89, doi:10.1344/joned.v3i1.39642.