L'impossible "debat" entre víctimes i botxins: notes sobre les declaracions televisives de Miguel Etchecolatz (1997)

Main Article Content

Claudia Feld

En el marc de la impunitat produïda per les lleis de Punt Final i Obediència Deguda a Argentina, en 1997 l'ex comissari Miguel Etchecolatz, que havia aplicat tortures a detinguts-desapareguts durant la dictadura argentina, va ser convidat a un programa televisiu per debatre amb una de les seves víctimes. Aquest article examina aquest programa en els seus aspectes narratius, en la seva posada en escena i en els seus dispositius de construcció i legitimació d'una veritat sobre el passat. Aquest debat impossible, que reprodueix alguns dels efectes de la tortura sobre la víctima, postula -com una opinió entre tantes- el relat negacionista de Etchecolatz. L'article postula com a hipòtesi que una de les conseqüències de la impunitat a Argentina ha estat posar en perill la veritat sobre els desapareguts i que el discurs de Etchecolatz i el seu negacionisme poden ser considerats com un efecte d'aquesta època i no només com l'expressió individual d'un repressor.

Paraules clau
Dictadura, Repressors, Tortura, Televisió

Article Details

Com citar
Feld, Claudia. “L’impossible ‘debat’ entre víctimes i botxins: notes sobre les declaracions televisives de Miguel Etchecolatz (1997)”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 5, no. 09, pp. 77-101, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/310679.
Biografia de l'autor/a

Claudia Feld, Núcleo de Estudios sobre Memoria (CIS-CONICET/IDES)

Claudia Feld és Doctora en Ciències de la Comunicación por la Universidad de Paris VIII i Investigadora Independent del CONICET, amb seu en el CIS-CONICET/IDES. Docent dels Doctorats en Ciències Socials de la UBA i de UNGS/IDES, s'ha especialitzat en l'estudi dels vincles entre memòria social, cultura visual i mitjans de comunicació. Ha publicat Del estrado a la pantalla: las imágenes del juicio a los ex comandantes en Argentina (Madrid, Siglo XXI, 2002), Democracia, hora cero: Actores, políticas y debates en los inicios de la posdictadura (Buenos Aires, FCE, 2015, codirigido con Marina Franco) i El pasado que miramos: memoria e imagen ante la historia reciente (Buenos Aires, Paidós, 2009, codirigido con Jessica Stites Mor). És directora de Clepsidra. Revista Interdisciplinaria de Estudios sobre Memoria publicada pel Núcleo de Estudios sobre Memoria.