"Cruzados de la civilización cristiana". Algunas aproximaciones en torno a la relación entre fascismo y religión

Main Article Content

Miguel Alonso Ibarra

Un dels elements que més debat ha suscitat en la historiografia contemporània ha estat  per què un nombre tan gran de persones van ser seduïdes pel feixisme i es van implicar en processos de violència massiva arreu del continent europeu. Això, si bé ha generat un ampli nombre de monografies i articles, amb prou feines ha estat abordat des d'una perspectiva centrada en aquests mateixos individus. En aquest sentit, aquest article pretén aproximar-se a una d'aquestes motivacions que es troben darrere del gran atractiu del feixisme, que no és una altra que el paper que va jugar la religió com a mecanisme socializador de la idelogía feixista, a través d'un estudi centrat espacialment en els soldats del bàndol rebel durant la Guerra Civil espanyola.

Paraules clau:

feixisme, religió, croada, combatents, Guerra Civil espanyola, palingenèsia

Article Details

Com citar
Alonso Ibarra, Miguel. “‘Cruzados de la civilización cristiana’. Algunas aproximaciones en torno a la relación entre fascismo y religión”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 3, no. 05, pp. 133-54, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/286267.
Biografia de l'autor/a

Miguel Alonso Ibarra, Universitat Autònoma de Barcelona

Miguel Alonso Ibarra va llicenciar-se en Història per la Universitat de Saragossa el 2011. En la Universitat Autònoma de Barcelona va cursar el Màster Interuniversitari d'Història Contemporània i actualment realitza, en aquesta mateixa universidad, la seva tesi doctoral dins del programa d'Història Comparada, Política i Social, titulada provisionalment “Combatientes y excombatientes. Violencia, brutalización y experiencia de combate como factores configuradores del fascismo español”. Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionales, tant com a comunicant com a coordinador de mesa: “Ex-combatientes. Un análisis del fascismo español a través de las memorias de los soldados de Falange”, XI Congreso de la Asociación de Historia Contemporánea, Universidad de Granada, Setembre 2012; “Camicie Nere, Camisas Azules. Una propuesta interpretativa del fascismo español a través de un estudio comparado con el caso italiano”, XI Convegno de Estudios Históricos de Spagna Contemporánea, Università di Modena e Reggio Emilia, Novembre 2012; Coordinación de la mesa-taller “Los teatros de lo bélico: Violencia, Memoria, Identidad y Sociedad de masas”, IV Encuentro de Jóvenes Investigadores de la AHC, Universidad de Valencia, Setembre 2013; “Identity and fascist discourse in the rebel propaganda during the Spanish Civil War”, War and Propaganda in the Twentieth Century, IHC-Universidade Nova de Lisboa, Noviembre 2013. Actualment exerceix juntament amb David Alegre com a webmaster del blog del Seminari Interuniversitari de Investigadors del Feixisme i és membre del consell de redacció de la Revista Universitaria de Historia Militar.