La figura del cap polític departamental a Guatemala, El Salvador i Nicaragua durant la primera meitat del segle XIX

Main Article Content

Xiomara Avendaño Rojas

Des de l'esfera administrativa, al segle XVIII s'instaura a la Península de Iucatan la figura del corregidor com una entitat de suport al control polític-administratiu del territori. Durant l'època colonial, l'interior de la Capitania General de Guatemala es va organitzar en corregimientos i alcaldies majors, i posteriorment en intendències i subdelegacions. A partir de la Carta Magna gaditana, la divisió político-administrativa es va transformar en diputacions provincials. Entre 1812 i 1824, l'antic Regne de Guatemala es va articular com una monarquia constitucional (la hispànica i la mexicana) i entre 1824 i 1838, com una república federal. En aquest últim període, cada estat es va organitzar en departaments; aquest procés de formulació legal de la prefectura política va recollir principis elementals de la tradició hispànica i el liberalisme.
En aquest text, s'abordarà l'esquema normatiu del govern territorial a les províncies-estats de Guatemala, El Salvador i Nicaragua des de l'enfocament institucional. Són de gran utilitat les cartes magnes, decrets, instruccions o reglaments, i indispensable l'ús d'una bibliografia especialitzada en història del constitucionalisme i de les prefectures polítiques de l'antiga Amèrica hispànica.
La recent era constitucional entrellaça dos elements vitals per a la comunitat política: les eleccions i l'administració pública. Pel que sembla, en una etapa de construcció del constitucionalisme vuitcentista, la figura del cap polític departamental es va establir com una entitat política i administrativa rellevant dins de l'estructura estatal; a més, va ser un representant governamental amb àmplies funcions per a controlar el territori en el fiscal, el polític, així com un bon intent del control social. Com a pregunta guia, presentem la següent: De quina forma la prefectura departamental va articular el govern territorial amb la nova forma de l'exercici del poder?

Paraules clau
Cap polític departamental, Divisió político-administrativa, Govern territorial, Divisió de poders, Constitucionalisme

Article Details

Com citar
Avendaño Rojas, Xiomara. “La figura del cap polític departamental a Guatemala, El Salvador i Nicaragua durant la primera meitat del segle XIX”. Rubrica contemporanea, vol.VOL 8, no. 15, pp. 45-66, https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/359175.
Biografia de l'autor/a

Xiomara Avendaño Rojas, Universidad de El Salvador

Nicaragüenca i doctora en Història pel Colegio de México. La professora Avendaño Rojas ha ensenyat a la UNAN i a UCA-Nicaragua. Actualment, trreballa a la Universidad de El Salvador com a professora d'Història a l'Escola de Ciècies Socials, Facultat de Ciències i Humanitats, on havia estat coordinadora del Bachelor en Història i directora dels estudis de grau. A més, ha dirigit la Revista de Historia de UCA-Nicaragua i MINERVA, revista digital del Consejo de Investigación Científica de la Universidad d'El Salvador  (CIC-UES).
PUBLICACIONS:
Llibress:
-Elecciones indirectas y disputa del poder en Nicaragua: el lento camino hacia la modernidad, Managua, LEA-Grupo Editorial, 2007.
-Centroamérica entre lo antiguo y lo moderno: institucionalidad, ciudadanía y  representación política, 1810 – 1838, Castelló, Universitat Jaume I, 2009.
-El trienio constitucional. Moderación, innovación y autonomía en el reino de Guatemala, 1820-1823, San Salvador, UCA Editores, 2018.
Editora:
-Historia electoral en Centroamérica: elecciones, organizaciones políticas y Ciudadanía (siglos XIX y XX),Managua, Editorial Lea, 2011.
- Reformas e Integración, 1848-2001, San Salvador, Editorial Universitaria, 2019.
Coautora:
-Amb Norma Hernández Sánchez, El Salvador y Nicaragua en 1811 ¿Independencia o Autogobierno?, Managua, Grupo Editorial LEA-Sophie ediciones, 2014.
Articles:
Més de 40 articles publicats en obres col·lectives i revistes internacionals.