La figura del cap polític departamental a Guatemala, El Salvador i Nicaragua durant la primera meitat del segle XIX
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Des de l'esfera administrativa, al segle XVIII s'instaura a la Península de Iucatan la figura del corregidor com una entitat de suport al control polític-administratiu del territori. Durant l'època colonial, l'interior de la Capitania General de Guatemala es va organitzar en corregimientos i alcaldies majors, i posteriorment en intendències i subdelegacions. A partir de la Carta Magna gaditana, la divisió político-administrativa es va transformar en diputacions provincials. Entre 1812 i 1824, l'antic Regne de Guatemala es va articular com una monarquia constitucional (la hispànica i la mexicana) i entre 1824 i 1838, com una república federal. En aquest últim període, cada estat es va organitzar en departaments; aquest procés de formulació legal de la prefectura política va recollir principis elementals de la tradició hispànica i el liberalisme.
En aquest text, s'abordarà l'esquema normatiu del govern territorial a les províncies-estats de Guatemala, El Salvador i Nicaragua des de l'enfocament institucional. Són de gran utilitat les cartes magnes, decrets, instruccions o reglaments, i indispensable l'ús d'una bibliografia especialitzada en història del constitucionalisme i de les prefectures polítiques de l'antiga Amèrica hispànica.
La recent era constitucional entrellaça dos elements vitals per a la comunitat política: les eleccions i l'administració pública. Pel que sembla, en una etapa de construcció del constitucionalisme vuitcentista, la figura del cap polític departamental es va establir com una entitat política i administrativa rellevant dins de l'estructura estatal; a més, va ser un representant governamental amb àmplies funcions per a controlar el territori en el fiscal, el polític, així com un bon intent del control social. Com a pregunta guia, presentem la següent: De quina forma la prefectura departamental va articular el govern territorial amb la nova forma de l'exercici del poder?
Article Details
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria.
- Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Xiomara Avendaño Rojas, Universidad de El Salvador
Nicaragüenca i doctora en Història pel Colegio de México. La professora Avendaño Rojas ha ensenyat a la UNAN i a UCA-Nicaragua. Actualment, trreballa a la Universidad de El Salvador com a professora d'Història a l'Escola de Ciècies Socials, Facultat de Ciències i Humanitats, on havia estat coordinadora del Bachelor en Història i directora dels estudis de grau. A més, ha dirigit la Revista de Historia de UCA-Nicaragua i MINERVA, revista digital del Consejo de Investigación Científica de la Universidad d'El Salvador (CIC-UES).PUBLICACIONS:
Llibress:
-Elecciones indirectas y disputa del poder en Nicaragua: el lento camino hacia la modernidad, Managua, LEA-Grupo Editorial, 2007.
-Centroamérica entre lo antiguo y lo moderno: institucionalidad, ciudadanía y representación política, 1810 – 1838, Castelló, Universitat Jaume I, 2009.
-El trienio constitucional. Moderación, innovación y autonomía en el reino de Guatemala, 1820-1823, San Salvador, UCA Editores, 2018.
Editora:
-Historia electoral en Centroamérica: elecciones, organizaciones políticas y Ciudadanía (siglos XIX y XX),Managua, Editorial Lea, 2011.
- Reformas e Integración, 1848-2001, San Salvador, Editorial Universitaria, 2019.
Coautora:
-Amb Norma Hernández Sánchez, El Salvador y Nicaragua en 1811 ¿Independencia o Autogobierno?, Managua, Grupo Editorial LEA-Sophie ediciones, 2014.
Articles:
Més de 40 articles publicats en obres col·lectives i revistes internacionals.