L’ensenyament-aprenentatge del pronom feble "ho" amb la Gramàtica de Construccions Cognitiva
PDF


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Sentí Pons, Andreu; and Martínez, Carlos. “L’ensenyament-aprenentatge del pronom feble ‘ho’ amb la Gramàtica de Construccions Cognitiva”. Resercle. Revista de la Societat d’Ensenyament i Recerca del català com a llengua estrangera, no. 4, pp. 38-61, doi:10.31009/resercle.2023.03.


Resum

En el marc d’una investigació en què pretenem analitzar empíricament els avantatges (o no) de la gramàtica de construccions com a model teòric per a implementar una gramàtica pedagògica (Goldberg 1996, 2006, Ellis 2013, De Knop & Gilquin 2016), aquest article presenta una proposta d’ensenyament de la construcció ho-transitiva per a estudiants de català com a segona llengua en l’ensenyament secundari. Aquest treball caracteritza i argumenta l’aplicació d’aquest model gramatical en el cas del pronom ho, un enfocament que encaixa bé amb una instrucció docent de focus en la forma, especialment exitós en l’adquisició de segones llengües (Nassaji 2017). L’experiment d’instrucció docent que es presenta incorpora proves inicials i finals gramaticals i d’habilitats lingüístiques orals i escrites així com també dues seqüències didàctiques paral·leles, una seguint el model construccional i l’altra una gramàtica tradicional.

Paraules clau

gramàtica de construccions aplicada, pronoms febles, pronom ho, contacte de llengües català-castellà, català com a segona llengua, ensenyament secundari
https://doi.org/10.31009/resercle.2023.03
PDF