Lucía Miranda, mite de la captiva blanca al Riu de la Plata, des del segle XVI fins el segle XX

Main Article Content

Carlos Alfredo Rossi Elgue

La història de Lucía Miranda, la dona que la literatura argentina transformaria en el model de la captiva blanca en mans indígenes, apareix per primera vegada a Argentina. Historia del Descubrimiento y Conquista del Río de la Plata, escrit cap a 1612 per Ruy Díaz de Guzmán. Serà després tema de novel·les històriques, com les de Eduarda Mansilla i Rosa Guerra al segle XIX. El relat original hauria d'incloure's en els documents referits a l'expedició de Sebastián Gaboto al Riu de la Plata (1526-1529) i, específicament, a la destrucció del fort Sancti Spíritus; no obstant això, en els documents consultats del segle XVI, referits a aquests fets, el mite no apareix. Proposo analitzar aquests documents inicials, ignorats per la crítica literària, per indagar les operacions retòric-ideològiques que es troben en la gènesi textual del mite de Lucía Miranda i constatar la persistència d'una matriu de sentit associada a la dona i la colonialitat que perdura en el temps, en les successives reescriptures de la història.

Paraules clau
Lucía Miranda, Riu de la Plata, novel·la històrica, colonialitat

Article Details

Com citar
Rossi Elgue, Carlos Alfredo. “Lucía Miranda, mite de la captiva blanca al Riu de la Plata, des del segle XVI fins el segle XX”. Mitologías hoy, vol.VOL 16, pp. 39-51, https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/331371.
Biografia de l'autor/a

Carlos Alfredo Rossi Elgue, Universidad de Buenos Aires

Jefe de Trabajos Prácticos en la Cátedra Literatura Latinoamericana I, Facultad de Filosofía y Letras, Universidad de Buenos Aires. Argentina.

Beca "José Miguel Torre Revello", Biblioteca Nacional Mariano Moreno, Buenos Aires, Argentina.