Els sectors populars i el problema de fragmentació nacional. “Xinesos”, “negres” i “indígenes” en el debat intel·lectual del Perú d'entresegle (1879-1930)

Main Article Content

Patricia Cecilia Galletti

Aquest assaig pretén profunditzar sobre els debats en què van participar els intel·lectuals peruans en el període que recorre des de l'inici de la Guerra del Pacífic fins a la fi del govern de Leguía (1879-1930), on la pagesia (indígena, “negra” i “xinesa”) sumada a l'emergència dels sectors mitjans i populars urbans (gràcies a una incipient classe obrera) va posar en alerta al poder de l'oligarquia limenya. A través de l'anàlisi d'aquests cinquanta anys d'intensa activitat per als “pensadors de la nació”, ens proposem exposar les discussions originades entorn de la inclusió en el projecte nacional de les minories ètniques excloses i segregades, a l'interior d'una comunitat profundament fragmentada. 

Paraules clau
configuracions nacionals d'identitat peruana, sectors populars, intel·lectuals peruans, Guerra del Pacífic, tensions interètniques

Article Details

Com citar
Galletti, Patricia Cecilia. “Els sectors populars i el problema de fragmentació nacional. “Xinesos”, “negres” i ‘indígenes’ en el debat intel·lectual del Perú d’entresegle (1879-1930)”. Mitologías hoy, vol.VOL 16, pp. 393-02, https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/331395.
Biografia de l'autor/a

Patricia Cecilia Galletti, Instituto de Altos Estudios Sociales, Universidad Nacional de San Martín (IDAES-UNSAM)

Doctoranda en Antropología Social IDAES-UNSAM. Maestranda en Ciencias Sociales y Humanidades orientación Historia UNQ. Diseñadora de Indumentaria UBA. Becaria de investigación doctoral ERASMUS MUNDUS, Universidad de Valladolid, España (2014-2016). Becaria de Investigación doctoral CONICET (2016-2018). Miembro del Centro de Estudios Sociales sobre Identidades y Ambiente (CESIA, IDAES-UNSAM).