Núm. 17 (2024)
Volem agrair en aquest número les ajudes a no perdre aquesta esperança en forma de portada inèdita de Fèlix Coll i en format d’articles i experiències de Mara Sverdlik, Michel Socoró, Carolina Alejos, Alba Calvo i Belinda Ortiz, Joan Tort i Rosario Rafoso i als companys d’Andar de Nones pel seu llibre, que ressenya Susanna Olives. Núria Aixandri tanca el número amb una ressenya de l’acte celebrat pels 50 anys del Centre Carrilet. Volem mostrar una gratitud especial al mestre David Rosenfeld, que va tenir l’amabilitat i generositat d’accedir a conversar amb nosaltres per poder-ho presentar en aquest número.
Núm. 16 (2024)
Agraïm a la Blanca Tulleuda, la Núria Farrés, la Júlia Miralbell, l'Olívia Margarit i la Sara Codina que ens ajudin a visualitzar el pes i el lloc d'aquest oblit. Mostrem la nostra gratitud així mateix a les excel·lents col·laboracions d'Enric Garrido, Maria Rhode i Andrea Podzamczer. Tanquem aquest número amb la presentació del llibre que commemora els cents anys del Centre Especial Vil·la Joana, celebrada a Barcelona i amb la conferència impartida per Josep Mª Brun per a aquesta ocasió.
Núm. 15 (2023)
Agraïm al fotògraf Sergio López que ens hagi permès encapçalar aquest nou número amb una obra seva i a María Elena Sammartino les seves paraules sempre interessants per a la Salutació.
Així mateix, l’amabilitat d’Anne Alvarez en accedir a col·laborar, un cop més, amb nosaltres i a Teresa Ferret per la seva entrevista i encarregar-se de la gestió. També, reconeixem a les professionals i familiars que ens han aportat i compartit el seu saber i experiència: Àngels Morral, Mònica Recio, Anna Chiara Vighi, Pilar Crespo, Anna Legarra, Fanni Mateu i Gemma Vilanova.
Núm. 14 (2023)
Nosaltres seguim entestats a contribuir a un món més solidari, més compartit i menys virtual i aïllat: per això, és un plaer presentar-vos el nou número encapçalat per la imatge d’una litografia de l’artista Didier Lourenço i la salutació de Daniel Cruz. Ens acompanyen tres articles de professionals de reconegut prestigi i llarg recorregut: Fabien Joly, Suzanne Maiello i Colwyn Trevarthen i Jonathan Delafield-Butt. Comptem també amb les interessants experiències d’Anna Sanchís i Neus Marí i les suggestives ressenyes de Maria Cristina Betrian, Susanna Olives i Marta Campuzano i Joan Soler.
Núm. 13 (2022)
Agraïm a Tere Abellán que ens permeti emprar la seva personal obra com a portada, a Jordi Artigue la seva interessant reflexió que ens serveix de salutació al nou número i als autors que han acceptat compartir amb nosaltres les seves destacades aportacions: Laurent Danon-Boileau (i també tota la seva ajuda i amabilitat), Alicia Dorado de Lisondo, Esperança Castro, Berta Requejo i als autors de les ressenyes de llibres que incloem, Jorge L. Tizón, Susagna Aisa i Josep Maria Brun.
Núm. 12 (2022)
Volem agrair a Jeff Koons la seva generositat en permetre’ns il·lustrar la Portada d’aquest nou número amb una de les seves obres (també a Lauran Rothstein per la seva eficaç i amable gestió en la seva consecució) i a Dolors Cid per acceptar introduir-lo amb la seva Salutació. El reportatge sobre la formació psiquiàtrica i psicoterapèutica a la Suïssa dels anys 1960-70 no hagués estat possible sense la desinteressada col·laboració de Cipriano Jiménez Casas, Llúcia Viloca, Alberto Lasa i Juan Larbán.
Agraïm també les aportacions en forma d’interessants articles d’Ema Ponce de León, Pilar Vilagut, Rosa Sellarès i Anna Duran. Per últim, presentem la segona i última part del Diàleg entre professionals dut a terme entre Juan Larbán i José Luis Pedreira, a qui reconeixem, una vegada més, la seva contribució.
Núm. 11 (2021)
Agraïm l'autorització d’en Juli Torruella per il·lustrar amb el seu quadre la nostra portada (i a en Sergio López per la foto que del mateix ens va fer). Reconeixem les interessants aportacions dels professionals que participen en aquest número, des de la Salutació de Carlos Tabbia als articles de Joshua Durban (a qui agraïm especialment el fet d’haver escrit una introducció expressa al seu text per aquesta edició de la Revista eipea), Margarita Alcamí, A. Luna Gómez i Mª Dolores Gómez, Silvina Mosquera i, finalment, el nostre agraïment a Juan Larbán, que va acceptar el repte que li vam plantejar per inaugurar la secció de Diàlegs entre professionals, i a José Luis Pedreira, el contertulià que va triar per a aquesta estrena
Núm. 10 (2021)
Volem agrair la seva generosa col·laboració a aquelles persones que ens acompanyen en aquesta desena etapa, ja, de la Revista eipea: des de la il·lustració de la portada de Flavia Álvarez-Pedrosa (artísticament, Flavita Banana) a les interessants aportacions de Romana Negri, Dolors Cid i Lucy Jachevasky, Teresa Ferret, Maria Rinos i Marta Bahima, Gemma Sala i Maria Álvarez, Mercè Quesada i l’equip del CSMIJ de Tarragona, en el reportatge de l’Equip eipea. Acabem amb una petita ressenya de la presentació de la nostra revista i del monogràfic número 1 a càrrec de José Luis Pedreira a l’Ateneo de Madrid.
2021: Monogràfic eipea 2 - Autisme, intervencions primerenques. Juan Larbán.
Aquest monogràfic és un acte de reconeixement i homenatge que volem fer a Juan Larbán des de la Revista eipea. El monogràfic que presentem examina i reconeix la vàlua de les trobades entre Juan Larbán, conegut i reconegut, i la nostra revista. Hem reunit en una sola publicació diversos textos seus, vinyetes i un reportatge-entrevista que vam dur a terme a Eivissa fa uns anys amb un parell d’articles inèdits.
Núm. 9 (2020)
En Javier Mariscal ens ha regalat, generosament i amb exquisida amabilitat, la possibilitat de presentar el nostre número amb un interior domèstic seu apropiat per a l’ocasió. L’Elena Fieschi ens parla de forma íntima i alhora universal de retorn, de tornar a començar sense oblidar allò viscut. Estem satisfets, així mateix, de comptar en aquest número amb uns articles molt interessants d’Anne Alvarez, Joshua Durban, Juan Larbán i Carlos Tewel i unes experiències molt enriquidores de Núria Clotet i Pere Farrés. Finalment, l’Enric Garrido ens apropa amb la seva mirada i reflexió als matisos del documental A cel obert.
Núm. 8 (2020)
Volem agrair la generositat d’Óscar Fillola per permetre’ns fer servir una de les seves fotos com a portada d’aquest número, que acaba precisament amb una entrevista sobre la seva darrera exposició i llibre. Comptem alhora amb el privilegi de publicar una sèrie d’interessants articles clínics signats per Didier Houzel, Carlos Tewel, Andrea Podzamczer i Josep Mª Brun, Mariella Venturella, Carlota Orobitg i Lourdes Busquets i José Luis Pedreira, així com el relat de l’experiència del treball conjunt entre escola ordinària i escola especial de Gemma Pellicer i Núria Riera. Tot això introduït per una encertada i incontestable salutació d’Ema Ponce de León.
2020: Monogràfic eipea 1 - Dilemes actuals en l’Autisme Infantil. José Luis Pedreira Massa
Presentem aquests dilemes actuals en l’autisme infantil, en els que José Luis Pedreira fa un recorregut científic des de l’etiologia i la clínica fins a l’abordatge i el tractament, passant per la nosologia, l’epidemiologia i la metodologia.
Desgranant els diversos dilemes a l’entorn de l’autisme, examina els significats i els seus equívocs (discapacitat, espectre, TGD, intel·ligència...), delimita conceptes, estudia la relació entre au- tisme i quadres psicòtics, dessacralitza el pes atribuït al determinisme genètic, ataca la simplificació endinsant-se en la complexitat de factors (perpetuadors, predisponents, precipitadors o protectors), llegeix en la diacronia i formula preguntes ineludibles, com si l’autisme és o no un trastorn mental.
Núm. 7 (2019)
Volem agrair la qualitat que els autors que hi han participat aporten a aquest número, des del regal de portada d’en Pep Codó i l’entranyable salutació d’en Guillem Salvador, passant per les reflexions de Filippo Muratori i Sara Calderoni, José Luis Pedreira, Marta Gomà i José Andrés Sánchez, Josep Mª Brun, Núria Aixandri i Susanna Olives, Juan Larbán, fins a l’equip del Centre d’Educació Especial Folch i Camarasa. Tenim també l’honor de presentar a la Dra. Romana Negri, de Milà, com a nou membre del nostre Consell Assessor.
Núm. 6 (2019)
Volem agrair vivament, també, la seva participació a altres mestres de la mirada que han col·laborat en aquest número, com són Jorge L. Tizón, Juan Larbán, Anne Brun, Iván Ruiz, Miguel Llorca, Josefina Sánchez, Cori Camps, Fabia Morales, Lourdes Busquets, Marina Mestres i Júlia Miralbell, així com els professionals que han acceptat respondre a la pregunta de què defineix per ells estructuralment l’autisme. Per acabar, ens felicitem per poder presentar a la Dra. Ema Ponce de León, de Montevideo, com a nou membre del Consell Assessor de la Revista.
Quan tancàvem aquest número, rebíem la trista notícia del traspàs de Juan Manzano. Vam convidar a Francisco Palacio Espasa, company seu en més de cinquanta anys de fructífer treball conjunt, a que glosés la seva figura. Li agraïm de manera especial aquesta particular contribució.
Núm. 5 (2018)
Agraïm les interessants aportacions a aquest número de Martín Giménez Laborda i Juan Larbán, ambdós per partida doble, Romana Negri, Ema Ponce de León, Carme Brun, Liria Moran, Margarita Corbera, Àngels Vázquez, Pere Pérez i Jordi Fernández, en nom de l’equip de l’Escola Viver Castell de Sant Foix. Donem les gràcies també a l’Elena Fieschi per la seva generosa contribució amb la traducció de l’article de la Professora Romana Negri.
Volem expressar un record final per a l’autora de la nostra primera portada, la Rosa Robelló (1943-2018). Artista, mestra, cuinera. Amiga nostra i de les persones amb autisme
Núm. 4 (2018)
Agraïm molt sincerament a en Chris Samuel, vidu de la Donna Williams, la seva disponibilitat per facilitar-nos l’ús del quadre que introdueix aquest quart número de la revista. És un honor comptar amb la salutació del Francisco Palacio Espasa i estem cofois també de poder compartir amb vosaltres els interessants articles de l’Alberto Lasa, el Juan Larbán, el George Soleilhet i la María Elena Sammartino i l’experiència de Nicajoana. Agraïm, finalment, la ressenya biogràfica de la Donna Williams que l’Enric Berenguer ens ha escrit per tancar el número.
Núm. 3 (2017)
Volem agrair, a més de a la Dra. Llúcia Viloca, a les autores i autors dels treballs que apareixen en aquest tercer número de la revista eipea: la Barbara Galea-Hagi, per permetre’ns de manera desinteressada la utilització del seu quadre; el Dr. Cipriano Jiménez; la Dolors Cid i la Lucy Jachevasky; l’Alicia Beatriz Dorado de Lisondo, la Fátima Maria Vieira Batistelli, la Maria Cecilia Pereira da Silva, la Maria Lúcia Gomes de Amorim, la Maria Thereza Barros França, la Mariângela Mendes de Almeida, la Marisa Helena Leite Monteiro i la Regina Elisabeth Lordello Coimbra; el Miguel Llorca, la Josefina Sánchez, la Talía Morillo i la Raquel González; el Pol López; la Kelly Hunter i els equips dels centres Vil·la Joana i Carrilet de la ciutat de Barcelona.
Núm. 2 (2017)
Volem agrair a tots els autors la seva resposta positiva a la nostra demanda de col·laboració i les seves interessants aportacions: la Cinta Vidal, la Dra. Llúcia Viloca, el Dr. José Luis Pedreira, la Dra. Maria Teresa Miró, la Mònica Recio, la Marta Rabadán i el Dr. Joaquim Serrabona, la Mónica de León, l’Iván Ruiz, la Sílvia Cortés i el Marc Barceló (tots tres presentant-nos el documental Unes altres veus) i les mares, pares i professionals de les associacions TEAdir de Catalunya, Aragón i Euskadi.
Núm. 1 (2016)
Les persones que han participat en aquest primer número ho han fet a petició nostra i desinteressadament. Expressem a totes elles el nostre sincer agraïment pel fet de que hagin acceptat col·laborar en el nou projecte: la Rosa Robelló, la Dra. Eulàlia Torras de Beà, el Dr. Jorge L. Tizón, l’Elena Fieschi, l’Eva Velázquez, la Lali Bullich, l’Ester Larroya, la Carme Navinès, el Dr. Cipriano Jiménez, la Paula Estévez i els equips de la Fundación Menela.