Sobirania i desmocratització a l'Estat contemporani: una anàlisi de la governança econòmica a la Unió Europea

Main Article Content

Jon Azkune Torres

Mitjançant el següent article analitzarem la tendència cada vegada més gran cap a la desmocratització a l'Estat contemporani en general ia la Unió Europea en particular. Centrarem gran part d'aquesta anàlisi als mecanismes de governança econòmica de la UE. Per això, ens preguntem en un primer moment, perquè malgrat les contínues crides a la ciutadania activa i la participació, la desconfiança envers les institucions i l'statu quo no fan més que augmentar. Per explicar aquest fenomen ens valdrem del mètode de l'articulació de l'enfocament estratègic i relacional pel qual començarem amb una anàlisi a un nivell abstracte simple oferint pas a pas nous plans d'anàlisi que ens condueixin a un nivell més concret complex. Abordarem qüestions com la democràcia i la sobirania, la governamentalitat neoliberal i les transformacions esdevingudes al si de l'Estat per explicar el reforçament de l'executiu, l'enfortiment de les instàncies privades i l'auge de la governança, els arbitratges comercials i les agències de ràting. La nostra conclusió és que en la majoria dels casos les crides a la participació formen part de la “graella d'intel·ligibilitat” de la governamentalitat neoliberal, i que a la pràctica el poder de la ciutadania perquè els poders polítics actuïn de forma obedencial s'ha reduït i el dels actors privats s'ha enfortit.

Paraules clau
sobirania, privatització de la democràcia, post-política, estatisme autoritari, Unió europea, tecnocràcia

Article Details

Com citar
Azkune Torres, Jon. “Sobirania i desmocratització a l’Estat contemporani: una anàlisi de la governança econòmica a la Unió Europea”. Clivatge. Revista d’estudis i testimonis sobre els conflictes i els canvis socials, no. 10, p. e-38997, doi:10.1344/CLIVATGE2022.10.4.
Biografia de l'autor/a

Jon Azkune Torres, UPV- EHU

Profesor del Departamento de Ciencia Política y de la Administración de la Universidad del País Vasco – Euskal Herriko Unibertsitatea

Miembro del Grupo de Investigación Parte Hartuz y del Grupo de Teoría Crítica Bilbao – Barcelona