Sobirania i desmocratització a l'Estat contemporani: una anàlisi de la governança econòmica a la Unió Europea
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Mitjançant el següent article analitzarem la tendència cada vegada més gran cap a la desmocratització a l'Estat contemporani en general ia la Unió Europea en particular. Centrarem gran part d'aquesta anàlisi als mecanismes de governança econòmica de la UE. Per això, ens preguntem en un primer moment, perquè malgrat les contínues crides a la ciutadania activa i la participació, la desconfiança envers les institucions i l'statu quo no fan més que augmentar. Per explicar aquest fenomen ens valdrem del mètode de l'articulació de l'enfocament estratègic i relacional pel qual començarem amb una anàlisi a un nivell abstracte simple oferint pas a pas nous plans d'anàlisi que ens condueixin a un nivell més concret complex. Abordarem qüestions com la democràcia i la sobirania, la governamentalitat neoliberal i les transformacions esdevingudes al si de l'Estat per explicar el reforçament de l'executiu, l'enfortiment de les instàncies privades i l'auge de la governança, els arbitratges comercials i les agències de ràting. La nostra conclusió és que en la majoria dels casos les crides a la participació formen part de la “graella d'intel·ligibilitat” de la governamentalitat neoliberal, i que a la pràctica el poder de la ciutadania perquè els poders polítics actuïn de forma obedencial s'ha reduït i el dels actors privats s'ha enfortit.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Jon Azkune Torres, 2022
Drets d'autor
Avís de drets d’autoria
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els següents termes:
- Els autors conserven els drets d’autoria i atorguen a la revista el dret de primera publicació de l’obra, que es difondrà amb tots els drets reservats.
- Els autors són lliures d’establir acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada en la revista (com per exemple la publicació en un repositori institucional o temàtic, la seva pàgina web personal o un llibre), sempre que es reconegui la seva publicació inicial en aquesta revista.
- licencia de reconocimiento de Creative Commons
Declaració de privacitat
Les adreces electròniques i els noms introduïts en aquest lloc s’utilitzaran exclusivament per als propòsits declarats per aquesta revista i no es faran servir amb cap altra finalitat ni es posaran a disposició de tercers.
Jon Azkune Torres, UPV- EHU
Profesor del Departamento de Ciencia Política y de la Administración de la Universidad del País Vasco – Euskal Herriko Unibertsitatea
Miembro del Grupo de Investigación Parte Hartuz y del Grupo de Teoría Crítica Bilbao – Barcelona