Donar vida als terrats: llums i ombres des de la mirada de les comunitats de veïns. El cas del districte de Ciutat Vella (Barcelona)

Main Article Content

Ana Belén Cano-Hila
Montserrat Simó i Solsona
Joel Oliveras Lorente
Marc Pradel

Les ciutats contemporànies afronten diversos reptes, entre els quals destaquen la necessitat de crear entorns promotors d’envelliment actiu i saludable per a una població cada vegada més longeva, així com la humanització i renaturalització de la vida urbana. En aquest afrontament, els terrats comunitaris de les propietats verticals es revelen com un espai idoni per a la construcció de sostenibilitat urbana i la generació d’entorns socialment inclusius i promotors d’envelliment actiu aportant importants beneficis per a la salut física, mental i el benestar personal i col·lectiu.
A partir d’un diagnòstic participatiu, desenvolupat mitjançant tècniques de recerca qualitativa, est articulo té com a objectiu evidenciar i explicar els resultats, derivats de la primera fase d’un projecte de recerca, la qual pretén indagar en com els protagonistes veïns i veïnes dels barris de La Barceloneta i El Raval (Barcelona, Espanya) entenen i perceben l’ús dels terrats comunitaris identificant essencialment potencialitats, limitacions i condicions.
Els principals resultats aconseguits són els següents: en primer lloc, en tots dos contextos d’estudi, els quals concentren indicadors de vulnerabilitat social, en particular, entre la població de la tercera edat, coincideixen a assenyalar com a principal potencialitat del terrat, l’ésser un espai “meso”, intermedi entre el domicili i l’espai públic, privilegiat per a la sociabilitat i la construcció de comunitat, així com el reverdiment i desenvolupament de la sostenibilitat mediambiental. En segon lloc, es posa de manifest que les comunitats de veïns veuen necessari una sèrie de condicions i requisits per a l’ús veïnal del terrat comunitari; entre ells, destaquen: d’una banda, les millores tècniques de l’espai (accessibilitat, confort, seguretat i durabilitat), i, d’altra banda, les millores en els usos col·lectius, a través de la redacció i compliment d’un mapa d’usos i normes de convivència. En relació amb aquest últim grup de condicions, les dades posen de manifest que, en el cas del Raval, els protagonistes del mapa d’usos són propietaris i inquilins de lloguer, mentre que a la Barceloneta són veïns, propietaris d’habitatges d’ús turístic (HUTs) i turistes. I, en tercer lloc, a pesar compartir una visió similar sobre les potencialitats de l’ús veïnal del terrat comunitari i les seves condicions de gaudi, les visions dels veïns i les veïnes en relació amb les tensions i dificultats derivades d’aquest ús són significativament diverses en els dos barris estudiats. En el Raval s’identifiquen com a principals dificultats el manteniment de l’espai, així com la seva gestió i normes d’ús, per a evitar conflictes veïnals de convivència, especialment entre propietaris i inquilins. Mentre que en el cas de la Barceloneta expressen de manera unànime com la pressió del turisme massiu, manifestada a través d’una constant emergència de pisos turístics il·legals en el barri, fa inviable el poder fomentar l’ús veïnal del terrat comunitari. De manera que, la pressió turística que sofreix el barri s’evidencia com un factor limitant determinant per a l’ús col·lectiu dels terrats, i les tensions es focalitzen entre veïns, propietaris de la HUTs i turistes.

Paraules clau
terrats comunitaris, sostenibilitat mediambiental i social, gentrificació, turistificació, Ciutat Vella (Barcelona)

Article Details

Com citar
Cano-Hila, Ana Belén et al. “Donar vida als terrats: llums i ombres des de la mirada de les comunitats de veïns. El cas del districte de Ciutat Vella (Barcelona)”. On the w@terfront, vol.VOL 65, no. 7, pp. 3-37, doi:10.1344/waterfront2023.65.07.01.
Biografies de l'autor/a

Ana Belén Cano-Hila, Departamento de Sociología, Universitat de Barcelona,

Ana Belén Cano-Hila es doctora en Sociología por la Universidad de Barcelona y Profesora Lectora Serra Hunter al Departamento de Sociología de la misma universidad. Es miembro del grupo de investigación “Creatividad, Innovación y Transformación Urbana” (CRIT). Sus principales intereses de investigación son la exclusión social, las desigualdades urbanas, la participación ciudadana, la transformación social, la juventud y los barrios. Ha participado en diversos proyectos de investigación tanto nacionales como internacionales, como YOUARECITIZEN Toolbox (PDC2022-133276-I00) (2022-2024); ECOSOCITIES (PID2021-123912NA-I00) (2022-2025); TRANSGANG (H2020-ERC-AdG-742705) (2018-2020). Ha realizado estancias de investigación en la Università degli Studi Milano-Bicocca, la Universidade Nova de Lisboa y el Fakultet for Samfunnsfag, Høgskolen i Oslo og Akershus. Actualmente es miembro de la RC21 de Desarrollo Urbano y Regional de la ISA y del Comité de Sociología Urbana y Estudios de Juventud de la Federación Española de Sociología.

Montserrat Simó i Solsona, Departamento de Sociología, Universitat de Barcelona, Spain.

Montserrat Simó-Solsona es doctora en Sociología por la Universidad de Barcelona y profesora del Departamento de Sociología de la misma universidad. Forma parte del grupo de investigación “Creatividad, Innovación y Transformación Urbana” (CRIT) y de CR Polis. Sus áreas de interés y especialización son la evaluación de políticas públicas, políticas urbanas y sociales; así como las técnicas de investigación social. Ha participado en numerosos proyectos de investigación tanto nacionales como internacionales, los más recientes son Re-Viure els Terrats (2022-2023); SPOT (2020-22); Sport!Op! (2020-2022); INCASI (2016-2019), y CREASPACE (CSO2015-65265-C4).

Joel Oliveras Lorente, Departamento de Sociología, Universitat de Barcelona

Joel Oliveras Lorente es graduado en Filosofía por la Universidad Autónoma de Barcelona y estudiante de másteres en Filosofía Política y en Sociología en la Universidad de Barcelona. En el ámbito académico, sus principales intereses son la teoría y metodología de las ciencias sociales, así como la Innovación Social desde una perspectiva crítica. Ha formado parte del grupo de investigación consolidado “Creatividad, Innovación y Transformación Urbana” (CRIT) como técnico de soporte a la investigación en el proyecto REV-TER (2022-2023). Anteriormente, también ha participado en el proyecto de investigación AppPhil (2018-2020).

Marc Pradel, Departamento de Sociología, Universitat de Barcelona

Marc Pradel Miquel es profesor agregado en el departamento de sociología de la Universidad de Barcelona y miembro del grupo de investigación en Creatividad, Innovación y Transformación Urbana. Es también miembro del Centro de Investigación Polis. Su ámbito de estudio es la sociología urbana, con especial interés en la gobernanza urbana, las desigualdades sociales y los derechos de ciudadanía. Ha participado en numerosos proyectos europeos y nacionales en estos ámbitos. Desde 2022 co-dirige el proyecto nacional de investigación ECOSOCITIES, desde donde analiza la transición ecológica en las ciudades ibéricas y el papel de la ciudadanía.