Assaig de bioneteges bacterianes sobre material arqueològic divers: ceràmica, os i pintura mural
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Silvia Marín Ortega
El present article és una selecció parcial del treball final efectuat durant el curs d’adaptació a la nova titulació de conservador-restaurador en l’especialitat de Conservació i Restauració de Béns Arqueològics de l’ESCRBCC. El treball, titulat Neteges raonades: experimentació amb nous tractaments de neteja aplicats sobre 6 peces de material arqueològic divers, tenia com a objectiu establir una metodologia de neteges enfocat a material arqueològic, efectuant un examen profund de les peces que ens permetés establir un protocol raonat, el més científic possible, en el que la proposta de neteja sorgís dels resultats de l’examen analític. A més a més, aquest protocol pretenia escollir sempre, d’entre els sistemes de neteja possibles, el més adient, eficaç i innocu, tant per a la peça com per al restaurador, de manera que els sistemes aquosos tamponats, gelificats i bacterians van ser alguns dels mètodes suggerits. Aquest article se centrarà únicament en la part experimental de les bioneteges bacterianes perquè, d’entre els temes estudiats al treball final, és un dels més innovadors i presenta un camp d’estudi ampli encara per explorar.
Paraules clau
bioneteja, bacteris, Pseudomones stutzeri, nitrats, coles orgàniques, material arqueològic.
Article Details
Com citar
Marín Ortega, Silvia. “Assaig de bioneteges bacterianes sobre material arqueològic divers: ceràmica, os i pintura mural”. UNICUM, no. 15, pp. 57-72, https://raco.cat/index.php/UNICUM/article/view/320419.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Silvia Marín Ortega, Francesc Isbert Vaquer, Ús de solucions tampó gelificades per a la remoció de pintades vandàliques a la naveta des Tudons (Menorca) , UNICUM: Núm. 18 (2019)