El ball de morratxes de Malgrat com a ritual: un element del patrimoni immaterial.

Main Article Content

Anna Maria Anglada i Mas

Les primeres referències documentals que corroboren la compra de morratxes a Malgrat es localitzen en el llibre de comptes de la Confraria del Roser de Vilanova de Palafolls, que comprèn l’espai temporal que va del segle XVII fi ns el XIX.  L’adquisició de les morratxes es documenta a fi nals del segle XVIII, durant el període de l’administració corresponent als anys 1795-1796, i es presenta com un atribut associat a la Dansa del Roser. Esdevenia un ball protocol·lari que esdevenia el focus d’atenció del centre neuràlgic de la plaça malgratenca, tot apropiant-se de l’espai comunitari per tal d’exhibir una cerimònia: el traspàs de pabordes de la confraria, que el pas dels anys es va encarregar de transformar lleugerament en un ritual que prenia una funció diferent i que va esdevenir una tradició.
La recuperació de les danses tradicionals a càrrec dels esbarts dansaires va promoure una modulació de la seva funció, transformant lleugerament alguns aspectes coreogràfics i estètics. En aquest cas, si bé per un costat es va produir una folklorització d’aquest ritual, també va permetre la seva perpetuació en l’imaginari del costumari malgratenc, mantenint-lo com una icona de la identitat local.
L’estudi pretén justifi car la inclusió del Ball de morratxes dins el mapa de patrimoni immaterial local, resoldre el confl icte de la nomenclatura que se li assigna actualment, documentar la primera referència de la compra de morratxes com atribut del ball i, al mateix temps, constatar que existeix un buit documental per a completar la recerca exposada del principi històric que l’originà.

Paraules clau
Confraria del Roser, Malgrat de Mar, Vilanova de Palafolls, Morratxes, Llibre de comptes, Maresme, Patrimoni Immaterial, Ball de plaça, Dansa del Roser, pabordes

Article Details

Com citar
Anglada i Mas, Anna Maria. “El ball de morratxes de Malgrat com a ritual: un element del patrimoni immaterial”. Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, no. 13, pp. 185-96, https://raco.cat/index.php/TrobadaMaresme/article/view/380995.