Història del virus del papil·loma humà, de la descoberta de la relació causal amb el càncer de coll uterí a la campanya d’eliminació d’aquest càncer

Main Article Content

Laia Alemany
Laia Bruni
Determinats genotips del virus del papil·loma humà (VPH) són causa necessària del càncer de coll uterí i es poden relacionar amb l’etiologia d’una fracció de carcinomes anogenitals i de cap i coll. Actualment, dotze tipus de VPH han estat classificats com a definitivament cancerígens per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer, d’entre els quals el VPH16 és el genotip més carcinogènic. La classificació carcinogènica dels VPH es basa en amplis estudis epidemiològics i evidències biològiques realitzats durant les darreres dècades i gràcies a la forta col·laboració entre científics que pretenia descobrir l’etiologia del càncer de coll uterí. El VPH16, 18, 31, 33, 35, 45, 52 i 58 són els VPH més cancerígens i són responsables d’aproximadament el 90 % dels càncers de coll uterí. Des de 2006, s’han autoritzat tres vacunes profilàctiques efectives. La demostració del VPH com a causa necessària del càncer de coll uterí també s’ha traduït en el perfeccionament de les estratègies de cribratge mitjançant la prova del VPH. La investigació integral del càncer, des de l’etiologia fins a la prevenció, ha tingut un impacte important en les polítiques de salut pública mundials, tant és així que el 2020 l’Organització Mundial de la Salut va iniciar la campanya d’eliminació del càncer de coll uterí, una fita possible mai no plantejada anteriorment en el camp de l’oncologia.
Palabras clave
virus del papil·loma humà, càncer, prevenció.

Article Details

Cómo citar
Alemany, Laia; y Bruni, Laia. «Història del virus del papil·loma humà, de la descoberta de la relació causal amb el càncer de coll uterí a la campanya d’eliminació d’aquest càncer». Treballs de la Societat Catalana de Biologia, vol.VOL 74, pp. 43-48, https://raco.cat/index.php/TreballsSCBiologia/article/view/433134.