Migracions a Catalunya. Paisatge urbà i barraquisme a Barcelona

Main Article Content

Òscar Casasayas Garbí

Les migracions massives a ciutats com Barcelona sense una previsió o resposta en forma de construcció d’habitatge per a rendes populars van provocar l’aparició de diferents formes d’infrahabitatge, d’entre les quals el barraquisme va ser la més visible. A finals de la dècada dels cinquanta, aquest fenomen va adquirir una visibilització social sense precedents, malgrat l’intent de repressió i control dels fluxos migratoris per part del règim franquista. L’impuls econòmic del ‘desarrollisme’ va tractar de pal·liar aquest dèficit d’habitatges construint polígons a les perifèries urbanes que van acabar configurant la dimensió metropolitana de la ciutat. El reallotjament dels barris de barraques es va produir, generalment, més com a conseqüència de les necessitats urbanes de la ciutat i per netejar la seva imatge per acollir esdeveniments, que no pas com un pla d’inclusió urbana d’una població ja altament inserida laboralment.

Paraules clau
Migració, Catalunya, Franquisme, Barraquisme, Infrahabitatge, Desarrollisme, Àrea Metropolitana de Barcelona, Organització veïnal, Polígons d'habitatge massiu, Segregació urbana

Article Details

Com citar
Casasayas Garbí, Òscar. “Migracions a Catalunya. Paisatge urbà i barraquisme a Barcelona”. Temps i espais de memòria. Revista digital del Memorial Democràtic, no. 07, pp. 22-30, https://raco.cat/index.php/TEM/article/view/405765.