Confiscació i èxode de les col·leccions privades d'art de Barcelona durant la guerra (1936-1939)

Main Article Content

Yolanda Pérez Carrasco

El tema de la salvaguarda del patrimoni artístic durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) té cada cop més presència dins la comunitat científica. Amb la nostra recerca volem contribuir i aportar nous coneixements entorn del col·leccionisme privat d’art i les seves vicissituds en el conflicte de 1936. La confiscació i èxode de les col·leccions privades d’art barceloneses durant la Guerra Civil és un tema inèdit que dóna llum a una increïble història. Col·leccions tan reconegudes com la Muntadas, Bertrán i Musitu, Amatller, Güell, Plandiura, Mansana o les Rocamora,
entre moltes d’altres, van ser confiscades per la Generalitat republicana a l’inici del conflicte, amb una rapidesa i eficiència notables. Els perills del conflicte van provocar que un immens volum d’obres d’art i objectes procedents del patrimoni privat hagués de ser traslladat per a la seva conservació, iniciant així un èxode massiu cap als dipòsits del nord de Catalunya.

Paraules clau
Patrimoni artístic, Art, Guerra Civil Espanyola, Salvaguarda, Col·leccionisme, Confiscacions, Conservació

Article Details

Com citar
Pérez Carrasco, Yolanda. “Confiscació i èxode de les col·leccions privades d’art de Barcelona durant la guerra (1936-1939)”. Temps i espais de memòria. Revista digital del Memorial Democràtic, no. 04, pp. 10-18, https://raco.cat/index.php/TEM/article/view/387404.