Efecte de l'oli d'oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu

Main Article Content

Montserrat Fitó Colomer
El consum d'una certa quantitat diària d'oli d'oliva té efectes beneficiosos
per a la salut humana, que són atribuïbles no solament a la presència d'àcids
grassos monoinsaturats, sinó que hi ha d'haver altres factors presents en l'oli, com
poden ser alguns compostos antioxidants.D'entre tots els que es troben a l'oli
d'oliva, els que hi són en quantitats suficient per a contribuir a aquest efecte
beneficiós són els compostos fenòlics. L'acció combinada dels compostos fenòlics
i dels àcids grassos monoinsaturats pot mobilitzar les diferents fraccions del
colesterol i tenir efectes sinèrgics sobre altres aspectes metabòlics que permeten una
forta reducció de risc cardiovascular i de l'estrès oxidatiu. En aquest article s'exposen
els resultats obtinguts en un estudi per a determinar l'efecte d'olis d'oliva similars
però amb diferent contingut de compostos fenòlics en el perfil lipídic i l'estat
oxidatiu/antioxidatiu en voluntaris sans. Aquest estudi s'integra dins del projecte
policèntric internacional EUROLIVE, The effect of Olive Oil Consumption on
Oxidative Damage in European Populations, de la Comissió Europea.

Article Details

Cómo citar
Fitó Colomer, Montserrat. «Efecte de l’oli d’oliva i els seus compostos fenòlics en la reducció de factors de risc cardiovascular i de l’estrès oxidatiu». TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, n.º 12, pp. 11-19, https://raco.cat/index.php/TECA/article/view/220665.