La Funcionalitat de la luteïna i altres pigments carotenoides

Main Article Content

Sílvia Peris
La indústria avícola comercial aporta carotenoides a les aus via pinso de manera rutinària. Aquests carotenoides, particularment xantofil·les (luteïna i
capsantina, majoritàriament), se subministren a les gallines ponedores i als pollastres per tal de millorar la pigmentació de l'ou i del greix i la pell del pollastre, respectivament.

En els últims deu anys, s'ha investigat força sobre el paper de les xantofil·les en la salut humana, en particular el de la luteïna i la zeaxantina en la prevenció de determinades patologies de l'ull, com la degeneració macular associada a l'edat i les
cataractes. Altres funcions biològiques que han estat associades amb els carotenoides són la prevenció de certs tipus de càncer (principalment, càncer de mama i de pulmó) i la prevenció de malalties cardiovasculars. S'ha demostrat que
la luteïna provinent del rovell d'ous enriquits presenta una molt elevada biodisponibilitat, en especial quan és comparada amb la d'altres fonts, com ara suplements sobre la base de luteïna, tant lliure com en forma èster, o fonts vegetals com els espinacs. A més a més, evidències recents també suggereixen que els carotenoides tenen un paper important en la resposta immune, tal com ha estat
demostrat en altres espècies animals.

Article Details

Com citar
Peris, Sílvia. “La Funcionalitat de la luteïna i altres pigments carotenoides”. TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, no. 13, pp. 30-38, https://raco.cat/index.php/TECA/article/view/256531.