“Hay quien sigue enterrado aún en caminos de tierra y arena”: Balanç de la situación de les fosses del franquisme a Castella-La Manxa
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Les fosses comunes constitueixen un dels elements més característics de la repressió franquista tant a nivell estatal com a nivell regional. Castella-la Manxa no és una excepció: les cinc províncies que la componen acullen en el seu territori nombrosos exemples d'aquests enterraments de víctimes de la violència franquista. Coneixer la seva localització i característiques és clau per, en primer lloc, comprendre millor el fenomen de la repressió franquista a la regió i, en segon lloc, resulta imprescindible per plantejar futures actuacions sobre aquestes fosses. Realitzar aquest balanç és una qüestió complexa tant per l'escassetat d'informació sobre el que va succeir amb aquests enterraments durant la dictadura i la Transició, com per la confusió que hi ha en relació a les actuacions que van tenir lloc ja en el nou mil·lenni. Aquest article proposa una nova forma de comptabilitzar les fosses del franquisme que eviti confusions i traca la història d'aquests enterraments des de la seva obertura fins als nostres dies, amb la finalitat de posar ordre en un coneixement imprescindible per a la comprensió d'un fenomen clau en la història de la regió i de facilitar el compliment dels principis de veritat, justícia, reparació i garantia de no repetició que guien les polítiques de memòria democràtica.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) Segle XX: revista catalana d'història, 2024
Drets d'autor
L'autor/a que publica en aquesta revista està d'acord amb els termes següents:
a. L'autor/a cedeix en exclusiva tots els drets de propietat intel·lectual a l’editor/a per a tot el món i per a tota la durada dels drets de propietat intel·lectual vigents aplicables.
b. L’editor/a difondrà els textos amb la Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0, la qual permet compartir l’obra amb tercers, sempre que en reconeguin l’autoria, la publicació inicial en aquesta revista i les condicions de la llicència.
Ainhoa Campos Posada, UCLM - UCM
Doctora en Historia y Arqueología (2020) con sobresaliente cum laude, desarrollé mi tesis gracias a un contrato predoctoral de la UCM y actualmente soy investigadora posdoctoral con un contrato Margarita Salas en la Universidad de Castilla-La Mancha. Mis investigaciones se han centrado en el análisis del abastecimiento de Madrid en la guerra civil, atendiendo tanto a su aspecto institucional como al desarrollo de la vida en la ciudad durante la guerra. Desde enero de 2022 soy subdirectora del Plan de Estudios Regional de Memoria Democrática de Castilla-La Mancha y vocal en el consejo asesor de Memoria Democrática de dicha región, y me he centrado en la investigación de la represión franquista en esta Comunidad Autónoma, concretamente en el estudio de las fosas comunes del franquismo. Miembro del grupo de investigación GIGEFRA (Grupo de Investigación de la Guerra civil y el Franquismo)