“La lliçó xilena”. El cop de Pinochet com a tipus ideal per a les ultradretes italianes i espanyoles

Main Article Content

Camillo Robertini
Gilberto Aranda

Aquest assaig aprofundeix el coneixement sobre la repercussió del cop d’Estat de l’11 de setembre del 1973 de Pinochet sobre l’imaginari de les ultradretes d’Itàlia i Espanya. La hipòtesi del text és que els fets xilens van representar una frontissa per a la història de l’extrema dreta europea dels anys ‘70, ja que va constituir un possible escenari que es podria replicar a països com Itàlia i Espanya. A través d’una àmplia documentació hemerogràfica italiana i espanyola, en aquest assaig aprofundim sobre la manera com els esdeveniments xilens van impactar sobre l’imaginari de les dretes dels dos països. Per això, analitzem diferents diaris, parant atenció als arguments que van justificar i exaltar el cop d’Estat.

Paraules clau
Cop d’estat, Pinochetisme, Neofascisme, Itàlia i Xile.

Article Details

Com citar
Robertini, Camillo; and Aranda, Gilberto. “‘La lliçó xilena’. El cop de Pinochet com a tipus ideal per a les ultradretes italianes i espanyoles”. Segle XX, revista catalana d’història, vol.VOL 1, no. 15, pp. 170-95, https://raco.cat/index.php/SegleXX/article/view/412679.
Biografies de l'autor/a

Camillo Robertini, Instituto de Estudios Internacionales de la Universidad de Chile

Camillo Robertini. Doctor en Estudios Históricos por la Universidad de Florencia y Siena. Ha sido becario posdoctoral del CONICET, en el Instituto de Investigaciones “Gino Germani” de la Universidad de Buenos Aires, entre 2017 y 2020. Actualmente se desempeña como investigador en el Instituto de Estudios Internacionales de la Universidad de Chile. Es autor de Érase una vez la Fiat en Argentina: una cadena de montaje entre memorias e historias (1964-1980), Prometeo, Buenos Aires 2022 (ed. italiana Mondadori, 2019) y compilador, junto con E. Crenzel, de Historia y Memoria de la represión contra los trabajadores de Argentina. Consentimiento, oposición y vida cotidiana. 1974-1983, Peter Lang 2022.

Gilberto Aranda, Instituto de Estudios Internacionales de la Universidad de Chile

Gilberto Aranda. Profesor asociado del Instituto de Estudios Internacionales de la Uni­versidad de Chile. Actualmente es Profesor visitante en el departamento de Historia Con­temporánea en la Universidad Autónoma de Madrid. Doctor en Estudios Latinoamericanos por la Universidad de Chile; Magíster en Estudios Sociales y Políticos Latinoamericanos por la Universidad Jesuita Alberto Hurtado; Magíster en Estudios Internacionales por la Universi­dad de Chile; Magíster en Derechos Humanos en la Universidad Internacional de Andalucía; Licenciado en Historia y Periodista por la Universidad de Chile. Es autor de 20 artículos en revistas indexadas (ISI, SCOPUS y SCIELO) de Argentina, Brasil, Colombia, Chile y México; de 25 artículos en revistas no indexadas o capítulos de libro y de 11 libros. Es miembro del Comité Editorial de Revistas Académicas en Argentina, Brasil y Chile.