Els homes de Franco a Barcelona. Els processos de selecció de governadors civils a la dictadura franquista (1960-1966)

Main Article Content

Julián Sanz Hoya

Els governs civils van constituir la principal institució de la dictadura franquista per a assegurar el control social i desplegar les seues polítiques a les províncies. El Govern Civil de Barcelona va ser, sens dubte, el de major rellevància. Per això la historiografia ha dedicat una especial atenció a la significació i la gestió dels governadors-caps provincials, que gaudien d'extenses competències i una àmplia discrecionalitat. No obstant això, no coneixem molt sobre com es produïen els cessaments i, sobretot, els nomenaments dels governadors, com i qui seleccionaven els possibles candidats i quins factors es valoraven en aquesta mena de decisions. Amb l'objectiu de atendre aquestes qüestions, aquest article se centra en els processos de relleu i nomenament de governadors de Barcelona que es van gestar durant els anys inicials i intermedis de la dècada de 1960, fent servir documentació inèdita d'arxiu procedent del Ministerio de la Gobernación. Es pretén així conèixer millor aquests processos, les relacions entre Governació i la direcció del partit únic (FET-JONS), els candidats valorats i els motius per a tot això. Els resultats poden contribuir a entendre millor el  funcionament de les lògiques internes de poder en la dictadura, ateses les pugnes i les interrelacions entre projectes i cultures polítiques, institucions i clienteles. 

Paraules clau
Franquisme, governadors civils, Falange, Estat, Barcelona

Article Details

Com citar
Sanz Hoya, Julián. “Els homes de Franco a Barcelona. Els processos de selecció de governadors civils a la dictadura franquista (1960-1966)”. Segle XX, revista catalana d’història, no. 16, pp. 45-67, doi:10.1344/segleXX2023.16.3.
Biografia de l'autor/a

Julián Sanz Hoya, Universitat de València

Julián Sanz Hoya es doctor en Historia por la Universidad de Cantabria y profesor titular de Historia Contemporánea en la Universitat de València. Su principal línea de investigación ha girado en torno a la evolución de la derecha española y la articulación de la dictadura franquista, estudiando las culturas políticas derechistas, el papel de FET-JONS y los gobernadores civiles, así como la historia comparada entre los regímenes de Franco y Mussolini. Ha publicado numerosos trabajos en ámbitos científicos nacionales e internacionales, destacando entre los más recientes España en camisa azul: Falange, cultura política y poderes locales (Comares, 2022) y, como coeditor y coautor, The Right and the Nation: Transnational Perspectives (Routledge, 2023).